Hazineden 4 bankaya yetki! 10 yıl vadeli dolar borçlanacak

Hazineden 4 bankaya yetki! 10 yıl vadeli dolar borçlanacak

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2024 yılı dış finansman programı kapsamında yeni bir borçlanma işlemi başlattı. Uluslararası piyasalardan 10 yıl vadeli dolar cinsinden tahvil ihracı gerçekleştirilecek. Bu işlemle birlikte, mevcut bazı borçların yeniden yapılandırılması veya ödenmesi hedefleniyor.

Hazine uluslararası piyasalarda 10 yıl vadeli dolar cinsi tahvil ihracı ve 6 geri alım için bankaları yetkilendirdi. Bank of America, BBVA, Citigroup ve J.P. Morgan gibi dünyaca ünlü bankalar, bu ihraç işlemi için Hazine'ye yetki verildi. Bu bankalar, ihracın başarılı bir şekilde gerçekleşmesi için gerekli tüm finansal işlemleri yürütecekler.

Yeni tahvil ihracı ile eş zamanlı olarak bir yükümlülük yönetimi işlemi gerçekleştirilecek. Bu işlemde, 2024-2026 yılları arasında vadesi dolacak olan dolar cinsinden 6 farklı tahvil, yeni ihraç edilecek 10 yıllık tahvil ile değiştirilecek veya nakit karşılığında geri alınacak. bloomberght'nin haberine göre, bu sayede, mevcut borçların vadesi uzatılacak ve borç ödeme yükümlülükleri daha uzun bir süreye yayılmış olacak.

Yatırımcılara sunulan seçenekler arasında, mevcut tahvillerini yeni tahvil ile değiştirmek veya nakit karşılığında satmak yer alıyor. Yatırımcılar, bu seçeneklerden kendileri için en uygun olanını tercih edebilecekler.

Açıklamada şöyle denildi:

"Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2024 yılı dış finansman programı çerçevesinde ABD doları cinsinden 10 yıl vadeli (Ocak 2035) bir tahvil ihracı gerçekleştirmek üzere Bank of America, BBVA, Citigroup ve J.P. Morgan’a yetki vermiştir.

Yeni tahvil ihracı ile eş zamanlı olarak bir yükümlülük yönetimi işlemi gerçekleştirilecektir. Bu işlem çerçevesinde, uluslararası sermaye piyasalarında işlem görmekte olan 2024-2026 vadeleri arasındaki ABD doları cinsinden 6 adet tahvil, yeni ihraç edilecek tahvil ile değiştirilecek ve/veya nakit karşılığı geri alınacaktır.

Yükümlülük yönetimi işlemi 25 Eylül 2024 tarihinde gerçekleştirilecektir. İşleme katılmak isteyen yatırımcılar, geri alınacak tahvillere ilişkin belirlenen fiyatlar ve karşılığında verilecek yeni tahvile ilişkin açıklanan gösterge ilk bilgiler çerçevesinde hangi tahvilden ne kadarlık bir tutarı değişim ve/veya geri alım için iade etmek istediklerini yetkilendirilen bankalar aracılığıyla bildirecektir. İade talebinde bulunma süresi aynı gün içerisinde sona erecektir.

Yükümlülük yönetimi ve yeni ihraç için talep toplama süresinin sonunda yeni tahvilin fiyatlaması yapılacaktır. İşleme ilişkin ilk sonuçlar 26 Eylül 2024 tarihinde duyurulacaktır. Yükümlülük yönetimi işlemine ilişkin süreç 1 Ekim 2024 tarihi itibarıyla tamamlanacak olup, her iki işleme ilişkin kesinleşmiş sonuçlar 3 Ekim 2024 tarihi itibarıyla duyurulacaktır. Yükümlülük yönetimi işlemine tabi olacak tahviller aşağıda sunulmaktadır."

Uzmanlara göre, bu işlemin sonuçları, küresel piyasalardaki gelişmelere ve Türkiye ekonomisinin genel performansına bağlı olarak değişebilir.

Hazine'nin bu hamlesi, hem kısa vadeli finansal ihtiyaçları karşılamaya hem de uzun vadeli sürdürülebilirliği sağlamaya yönelik bir çaba olarak görülüyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı 2024 yılında dış piyasalardan 10 milyar dolar borçlanma öngörürken, şu aşamada 2024'te toplamda 7 milyar dolarlık borçlanma gerçekleştirdi. Son dolar cinsi borçlanma Temmuz ayında gerçekleşmişti.

TAHVİL NEDİR?

Tahvil, devlet veya şirketlerin finansman ihtiyacını karşılamak amacıyla belirli bir vadede sabit veya değişken faiz oranıyla ihraç ettikleri borçlanma araçlarıdır. Tahvilleri satın alan yatırımcılar ise tahvil ihraç eden devletin veya kuruluşun alacaklısı konumundadır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN