Çiftçiler tarlanızda görünce şok olmayın! Sıcak hava tohumları değiştiriyor: Profesörün açıklaması korkuttu

Çiftçiler tarlanızda görünce şok olmayın! Sıcak hava tohumları değiştiriyor: Profesörün açıklaması korkuttu

Çiftçilerin tarlada gördüğü şey şaşkınlığa uğratsa da şok olmayın! Sıcak havalardan ötürü tohumlar değişime uğruyor! Profesörün açıklaması korkuttu...

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Resul Gerçekcioğlu, aşırı sıcakların tarımsal üretim üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekerek önemli uyarılarda bulundu. Gerçekcioğlu, özellikle sıcak bölgelerde birçok bitki türünün genetik değişime uğrayabileceğini ve ciddi bitki ölümlerinin gözlemlendiğini vurguladı. Aydın gibi sıcaklığın yoğun olduğu bölgelerde bu durumun endişe yarattığını ifade etti.

AŞIRI SICAKLIKLAR TARIMI TEHDİT EDİYOR

Prof. Dr. Gerçekcioğlu: “Sıcaklığa dayanıklı yeni bitkiler ortaya çıkacak”

Prof. Dr. Gerçekcioğlu, aşırı sıcakların bitkilerde genetik değişikliklere yol açarak tarımsal üretimi tehdit ettiğini belirtti. Özellikle zeytin ve incir gibi sıcak iklim bitkilerinin yok olma riskiyle karşı karşıya olduğunu dile getiren Gerçekcioğlu, “Aşırı sıcaklar nedeniyle sıcak yerlerde daha da sıcak olacak ve bu bitkiler yok olabilir. Bitkilerin yetiştirilmesi daha yüksek rakımlara kayabilir. Tokat'ta ve Türkiye genelinde sebzelerde ciddi bitki ölümleri gözlemliyoruz” dedi. Ayrıca, bitki yetiştiriciliğinin daha yüksek rakımlara kayabileceği konusunda da uyardı.

GENETİK YAPIDA DEĞİŞİMLER MEYDANA GELİYOR

Gerçekcioğlu, mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının bitkilerin genetik yapısında değişimlere yol açtığını belirtti. "Tohumdan yetiştirdiğiniz bitkilerin genetik yapısında farklılıklar oluşabiliyor. Bu yıl hiç beklemediğimiz şekilde, yetiştirdiğimiz bal kabağı türlerinde farklı ve alışılmadık meyvelerle karşılaştık. Bu mutasyonlar, aşırı sıcaklıkların canlılar üzerindeki kalıcı etkilerinden kaynaklanıyor" diyerek, sıcaklıkların kalıcı mutasyonlara sebep olabileceğini ifade etti.

BİTKİLERİN YOK OLMA RİSKİ ARTIYOR

Prof. Dr. Gerçekcioğlu: “Sıcaklığa dayanıklı yeni bitkiler ortaya çıkacak”

Küresel ısınmanın birçok bitki türü için yok olma tehlikesi oluşturduğunu belirten Prof. Dr. Gerçekcioğlu, bu süreçte ekolojik dengenin değişeceğini söyledi. “Hangi bitki olursa olsun açan çiçeklerin tamamı asla meyveye dönmez. Onun normal kabul ettiğimiz bir süreci vardır. Diyelim ki 100 çiçekten 10 tanesi meyve verebilir. Bu normal kabul edilebilir. Bunu birazcık üstü belki tolere edilir. Ama iki katı, diyelim ki 100 çiçekten 25 tanesi üst üste 2 yıl meyve verdiğini düşünün. Biz buna rastlıyoruz. Ağaçlarda intihar etme diye bir şey de var. Yani ağaç kuruyor. Ağaç bir şekilde ölümüne gidiyor” dedi.

Gerçekcioğlu, tarım ve bitki çeşitliliğinin korunması için ekolojik değişikliklere karşı dikkatli olunması gerektiğini vurgularken, aşırı sıcaklıklara dayanıklı yeni bitki türlerinin ortaya çıkabileceğini de sözlerine ekledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN