RTÜK'ten izin almayanlar artık Youtube'da yayın yapamayacak! İnternet yayıncılığına radikal düzenleme

RTÜK'ten izin almayanlar artık Youtube'da yayın yapamayacak! İnternet yayıncılığına radikal düzenleme

Yapılacak düzenlemeyle Youtube yayıncılara lisans alma zorunluluğu getirilecek. Yeni düzenlemenin kapsamını değerlendiren uzmanlar ise amatör yayıncıların haklarının korunacağını söyledi. İşte detaylar...

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, geçtiğimiz gün katıldığı bir televizyon programında video paylaşım sitesi Youtube'a ilişkin yeni bir düzenleme hazırlandığını belirterek, "Yeni dijital mecralar, Türk kanunlarına uymak ve lisans almak zorundalar. Youtube üzerinden haber yapanlar, program yapanlar RTÜK'ten lisans almak zorunda kalacaklar" ifadelerini kullandı.

Ebubekir Şahin, Youtube'da denetimin artacağını da belirtti. Yapılan açıklama sonrası denetleme ve düzenlemelerin nasıl olacağı merak konusu olurken uzmanlar önemli bilgiler verdiler.

"OLUMLU BİR ADIM"

Haber Global'den Kardelen Yüksel'in haberine göre, 2023 itibarıyla Youtube'da 114 milyon içerik üreticisinin kanalı bulunurken, bunların 38 milyonu aktif olarak değerlendiriliyor. Türkiye'deki içerik üreticilerinin sayısı tam olarak bilinmese de on binlerle ifade ediliyor.

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, konuyla ilgili şunları söyledi:

"Bu düzenleme, dijital platformların da Türkiye'deki yasal çerçeveye uygun hale gelmesini sağlamak amacıyla yapılıyor. Youtube üzerinden yayın yapan kanalların lisans alması, içerik üreticilerinin daha güvenli ve düzenli bir ortamda çalışmalarını destekler.

Lisans sürecinin basit ve cüzi bir ücretle olması, özellikle küçük içerik üreticilerinin işini kolaylaştırır. Bana göre düzenleme, dijital mecraların daha profesyonel ve yasal zeminde faaliyet göstermesi açısından olumlu bir adım."

"AMATÖRLERİN HAKLARI KORUNUR"

Prof. Dr. Ali Murat Kırık, platform üzerinden otomatik bildirim sistemlerinin oluşturulabileceğini ve böylece içerik üreticilerinin doğrudan RTÜK’e kaydolabileceğini vurgularken, şöyle konuştu:

"Periyodik denetimler, lisanssız içeriklerin belirlenmesine yardımcı olabilir. Bu yöntemlerin kombinasyonu otosansür riskini en aza indirger. Bu düzenleme, amatörlerin de yasal bir zeminde faaliyet göstermesini sağlayarak, hem onların haklarını koruyabilir hem de içerik üretiminde belli bir kalite standardı oluşturabilir.

RTÜK'ün amacı, yayınların yasal çerçevede kalmasını sağlamak ve bu süreçte ideolojik bir ayrımın gözetilmesi söz konusu değil. Ancak, gerekli hallerde ve yasal düzenlemelere uyulmadığında, belirli kanallar veya içerikler üzerinde sınırlamalar getirilebilir."

"HUKUKİ KABUL DEMEK"

Avukat Gizem Gonce ise Youtube'da çocuklara karşı cinsel istismar içerikleri dışında yayınlanan içeriklere müdahale edilmediğini belirterek şu uyarıları sıraladı:

"Kişisel yayınlar dışındaki tüm yayınlar RTÜK denetimi altındadır. Teknolojinin gelişmesiyle ortaya çıkan yeni dijital uygulama ve paylaşımlar hukuk sistemi ile hukuk kurallarına uygun olarak yapılmalıdır. Yeni düzenleme ile Youtube üzerinden haber ve program yapan kişilerin RTÜK'ten lisans almaları zorunlu hale getirilecek.

RTÜK tarafından verilecek olan lisanslara ilişkin vatandaşlar bir miktar ücret ödeyerek, 10 yıllık lisans alma hakkına sahip olacaklar. Yeni düzenlemede Youtube üzerinden yayın yapan kişiler, RTÜK tarafından aldıkları lisans ile yaptıkları yayınların hukuki anlam ve önemini kabul etmiş olacaklar."

KISITLAMA RİSKİ

Youtube üzerinden amatör olarak yayın yapan kişilerdin de RTÜK tarafından verilen lisans ile yayın yapmaya devam edeceğinin altını çizen Av. Gizem Gonce, şöyle konuştu:

"Bu durum birçok kişiyi olumsuz yönde etkileyeceği gibi lisans ücretlerini ödeyemeyen kişilerin yayın yapamayacağı durumunu doğurur. Yapılan yeni açıklama ve düzenleme, Youtube üzerinden yapılan yayınların RTÜK kontrolünden geçeceğini ve kısıtlamalar olabileceğini akıllara getiriyor."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN