Emeklilik sisteminde radikal değişikliğe gitmek isteyen hükümet, Orta Vadeli Program (OVP) çerçevesinde Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi'ni (TES) hayata geçirmeye hazırlanıyor. Peki, Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi nedir, kimleri kapsayacak? İşte detaylar...
Hükümet, ekonomide üç yıllık dönemi kapsayan yeni Orta Vadeli Program'ı (OVP) açıkladı. Otomatik Katılım Sistemi'nin işverenlerin de katkısıyla ikinci basamak emeklilik sistemine dönüşeceği Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) kurulacak. Bu sistemde çalışandan kesinti yapılacak, üstüne işveren ve hükümetin de katılımıyla bir ek emeklilik geliri oluşturulmaya çalışılacak.
TAMAMLAYICI EMEKLİLİK SİSTEMİ (TES) NEDİR?
Sabah'ta yer alan habere göre, yeni kıdem tazminatı sistemi olan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES), emeklilikteki gelir kaybını telafi etme üzerine kurulu bir yapı olacak. 2025 yılının 4. çeyreğinde yasal düzenlemeler hayata geçirilecek.
Çalışma dönemindeki yaşam standartlarını koruyacak, ek emeklilik geliri oluşturacak bir çalışma olarak kurgulanan TES ile hem sosyal güvenlik sisteminden hem de tamamlayıcı emeklilik sisteminden emeklilik maaşı alınabilecek.
TES ile birlikte çalışan, işveren ve devlet tarafından çalışanın bireysel hesabına nakdi katkılar yapılacak. Çalışanın brüt maaşından yapılan kesintiye ek olarak işverenin de belli bir oranda çalışanın sözleşmesine katkı sağlamasının planda olması bekleniyor.
Ayrıca işverene, yapacağı katkı için devlet tarafından bir destek verilmesi öngörülüyor. Bu açıdan bir ikinci basamak emeklilik sistemi olarak tanımlanıyor. Bir hesaplama örneğine göre, çalışanın maaşından 500 TL kesildiği takdirde işverenden de 500 TL destek yatırılacak. Buna ek olarak devlet de katkı sağlayacak ve toplam tutar işçinin sözleşmesine aktarılacak.
TAMAMLAYICI EMEKLİLİK SİSTEMİ (TES) NASIL OLACAK?
TES taslağında, işverenler her ay çalışanlara maaşlarının yüzde 8.33'ünü tazminat olarak ödeyecek. Bu tutar, çalışanın kişisel hesabında toplanacak ve emeklilikte kullanılacak.
TES'in, 4/A'lı işçi statüsünde çalışanlarla, 4/C memur statüsünde çalışanları kapsaması planlanıyor. 4/B statüsünü (BAĞ-KUR) ise kapsamayacağı öngörülüyor.
Tamamlayıcı emeklilik sisteminde çıkışlar bazı şartlara bağlanacak. Sadece yalnızca emeklilik için gerekli şart ve koşulları yerine getirenlerin sistemden çıkabileceği yönünde düzenleme yapılacağı ifade ediliyor.
TES ile beraber kıdem tazminatı, işten ayrılma durumunda alınamayacak. Çalışanlar, TES içerisinde kıdem tazminatlarını emeklilik döneminde alabilecekler. TES'te yer alacak katılımcılar, 60 yaşına kadar işten ayrılma durumunda bir defaya mahsus olmak üzere kıdem tazminatının belirli bir oranını alabilecek. Kıdem tazminatının kalan kısmını ise 60 yaşına geldiği ve emeklilik şartlarını yerine getirdiği zaman alabilecek.