Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı organizasyonunda Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen zirvede Bilecik Belediye Başkanı Melek Mızrak Subaşı, kadın konuşmacı olarak ön plana çıktı.
İklim Eylemine Öncülük Eden Şehirler: Kentsel Dayanıklılık ve Yenilikçiliğin Güçlendirilmesi” başlıklı panelde konuşan Belediye Başkanı Melek Mızrak Subaşı, Bilecik Belediyesi tarafından çevreci belediyecilik alanında gerçekleştirilen proje ve çalışmalarını anlattı.
BAŞKAN SUBAŞI ZİRVEDE KADINLARIN SESİ OLDU
‘Yerel İklim Eyleminde Kadın Liderliği: Değişim ve Adaptasyon’ üzerine şehrimizde gerçekleştirilen çalışmaları anlatan Başkan Subaşı ‘’Yaptığımız çalışmalarla ilgili bir sunum yaparak ülkemizi temsil etmenin gururunu yaşıyorum.’’ ifadelerini kullanarak toplantıda kadınların sesi oldu.
Küresel bir tehdit olan iklim değişikliğiyle mücadelede sürecinde yerel yönetimlerin önemini ortaya koyan konuşmasını gerçekleştiren Başkan Subaşı, panelin birçok yönden olumlu yansımalarının olacağını belirterek, emeği geçen herkese teşekkür etti.
BAŞKAN SUBAŞI KADIN LİDERLİĞİNİN İKLİM ÜZERİNDEKİ ROLÜNÜ ANLATTI
Zirvede yerel iklim eyleminde kadın liderliği konusunda konuşan Başkan Subaşı, kadın liderliğinin iklim krizindeki rolüne dikkat çekerek şunları söyledi: “İklim değişikliği gibi afetlerin, tüm toplumsal kesimleri aynı biçimde etkilemediğini biliyoruz. Kırılgan grupların etkilenme biçimleri, kadınların, yaşlıların, çocukların ve sosyal ekonomik durumu farklı olan bireylerin etkilenme biçimleri değişiyor. Kadınlar ve erkekler, meselelere farklı bakış açılarıyla yaklaşabiliyor. Bu noktada, Türkiye’de kadınların yerel iklim eylemlerindeki liderliği, toplulukların dönüşümünü sağlamak için önemli bir adım. İklim değişikliğinden en çok kadınlar etkileniyor olmasına rağmen, bu küresel sorunun çözümünde kadınların temsil oranı hala çok düşük. Yerel İklim Eylem Planlarının hazırlanmasında tüm paydaşların sürece dahil edilmesi ve sahiplenme sağlanması başarı için kritik öneme sahiptir.”
COP 29 ORGANİZASYONUNDA KADIN ÜYE SAYISININ AZLIĞI ELEŞTİRİ KONUSU OLDU
Azerbaycan’ın COP 29 organizasyon komitesi başlangıçta 28 erkek üye bulunurken panelde hiçbir kadın üye yer almadı. 88 kadın liderin küresel çağrısı sonrasında ise komiteye 12 kadın ve 2 erkek üye eklendi.
Yapılan eleştirilerde kadınlar ve kız çocuklarının, iklim değişikliği nedeniyle yerinden edilenlerin çarpıcı şekilde yüzde 80’ini oluşturduğu, iklim etkilerindeki olumsuz değişmeye en çok kadın ve kız çocukların maruz kaldığı yönünde eleştiriler yapıldı.