Biden, BM'de Hamas ve İsrail için ateşkes çağrısı yaptı: Savaş sona ermelidir

Biden, BM'de Hamas ve İsrail için ateşkes çağrısı yaptı: Savaş sona ermelidir

ABD Başkanı Joe Biden, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, Ortadoğu'daki çatışmaların sona ermesi ve kalıcı bir barışın sağlanması için acil ateşkes çağrısında bulundu. Biden, "Hamas ve İsrail arasında savaş sona ermelidir" dedi.

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'nın Rusya'yı püskürtme çabaları ve Ortadoğu'daki tırmanan gerilimlerin yarattığı zorluklarla yüzleşmeye devam ederken, bugün Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda son kez konuştu.

Biden, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'ndaki son konuşmasında, dünya genelindeki güvenlik tehditlerine ve özellikle Hamas ile İsrail arasındaki çatışmalara dikkat çekerek, barışın sağlanması için derhal bir ateşkes gerektiğini vurguladı. Biden, bu çatışmaların insanlık üzerindeki olumsuz etkilerini eleştirirken, uluslararası toplumun birlikte hareket etmesi gerektiğini belirtti.

"BİR KIRILMA NOKTASINDAYIZ"

Biden, konuşmasında "Savaşta bile devlet görevlerine iyimserlikle yaklaştım. Nükleer silah ve tehditleri silahsızlanmayla azalttık" dedi. Savaşın dehşetlerinden sonra her şeyin iyiye gidebileceğini vurguladı.

Biden, insan hakları için 90’lı yıllarda mücadele ettiğini hatırlatarak, cinsel saldırının bir savaş silahı olarak kullanılmasına karşı yapılması gerekenler olduğunu ifade etti. "Umutsuzluğa kapılmıyorum. Ukrayna’daki, Gazze’deki ve Sudan’daki sınamaları görüyorum. İnsanların yerinden sürüldüğünü görüyorum" diye ekledi.

Biden, "Bir kırılma noktasındayız. Bugün verdiğimiz kararlar geleceğimizi şekillendirecek. Çatışma ve savaşları bitirmek istiyoruz. İklim değişikliği, açlıkla mücadele ediyoruz" dedi.

"BİZİM GÖREVİMİZ BİRLEŞTİRMEYE ÇALIŞANLARIN DAHA GÜÇLÜ OLMASINI SAĞLAMAK"

Biden, "Her zaman dünyayı ve ülkemizi parçalamak isteyenler olacaktır. Bizim görevimiz ise birleştirmeye çalışanların daha güçlü olmasını sağlamak olacaktır" dedi. Bugün alınan kararların geleceği şekillendireceğini vurguladı.

Biden, "BM sözleşmesine olan bağlılığımız konusunda şüphe yok. Rusya Ukrayna’yı işgal ettiğinde sadece protesto edebilirdik. Ancak ben ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris, bu kurumun buna karşı durması gerektiğini fark ettik. Bu işgale karşı durduk" dedi.

"UKRAYNA KAZANANA KADAR DESTEĞİ BIRAKAMAYIZ"

Ukrayna'nın savaşı kazanması için ABD'nin desteğinin devam edeceğini belirten Biden, "Ukrayna kazanana kadar desteği bırakamayız" dedi. Ayrıca, NATO'nun zayıflatılmaya çalışılmasına rağmen daha güçlü hale geldiğini dile getirdi.

"GAZZE'DEKİ MASUM SİVİLLER CEHENNEMİ YAŞIYOR"

Biden, "Gazze’deki masum siviller cehennemi yaşıyor. Binlerce kişi hayatını kaybetti. Çok büyük bir insani kriz içindeler. Hamas’ın başlattığı bu savaşı onlar istemedi" diyerek ateşkes için çaba gösterdiklerini ifade etti. "Ateşkesin zamanı şimdi. Hamas ve İsrail arasında ateşkes yürürlüğe girmeli ve savaş sona ermelidir" dedi.

"DİPLOMATİK BİR ÇÖZÜM HALA MÜMKÜN"

Biden, 7 Ekim sonrası Hizbullah’ın İsrail’e roket saldırılarına değinerek, diplomatik bir çözümün hala mümkün olduğunu vurguladı. İki devletli bir çözümün gerekliliğine dikkat çekti."Uzun vadeli çözüm için tek yol barıştır" ifadesini kullandı.

Biden, Batı Şeria’daki şiddete de dikkat çekerek, "İki devletli bir çözümü hak ediyorlar. İsrail ve Filistinlilerin güven içinde yaşayacağı bir çözüm gerekiyor" dedi.

"ASLA NÜKLEER SİLAHA ULAŞMALARINA İZİN VERMEMELİYİZ"

Son olarak, Biden, barışa ilerlemenin İran’a karşı güçlendireceğini ve asla nükleer silaha ulaşmalarına izin verilmemesi gerektiğini belirtti.

İşte açıklamanın tamamı:

"Savaşta bile devlet görevlerine iyimserlikle yaklaştım. Nükleer silah ve tehditleri silahsızlanmayla azalttık. Bugün ABD ve Vietnam ortak ve dost halinde. Savaşın dehşetlerinden sonra bile her şeyin iyiye gideceğini unutmamak gerekiyor. İnsan hakları için 90’lı yıllarda mücadele ettim. Ancak cinsel saldırının bir savaş silahı olarak kullanılmasına karşı yapılacak çok şey var. Umutsuzluğa kapılmıyorum. Ukrayna’daki, Gazze’deki ve Sudan’daki sınamaları görüyorum. İnsanların yerinden sürüldüğünü görüyorum. İleriye gidebileceğimizi, bir yol bulabileceğimizi biliyorum. Her zaman dünyayı ve ülkemizi parçalamak isteyenler olacaktır. Bizim görevimiz ise birleştirmeye çalışanların daha güçlü olmasını sağlamak olacaktır. Bir kırılma noktasındayız. Bugün verdiğimiz kararlar geleceğimizi şekillendirecek. Çatışma ve savaşları bitirmek istiyoruz. İklim değişikliği, açlıkla mücadele ediyoruz. BM sözleşmesine olan bağlılığımız konusunda şüphe yok. Rusya Ukrayna’yı işgal ettiğinde sadece protesto edebilirdik. Ancak ben ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris, bu kurumun buna karşı durması gerektiğini fark ettik. Bu işgale karşı durduk. İyi haber ise Putin’in savaşı başarısız oldu. NATO’yu zayıflatmaya çalıştı ancak NATO, İsveç ve Finlandiya'nın da katılımıyla her zamankinden daha güçlü. Desteğimizi devam ettirerek Ukrayna’nın bu savaşı kazanmasına yardım edecek miyiz? Ukrayna kazanana kadar desteği bırakamayız. Çin'le işbirliğini artırarak ölümcül sentetik uyuşturucuların ülkemize girişini engelledik. Güney Çin Denizi’nde güç kullanılmasına karşıyız. Ortaklıklarımızı Pasifik'te de güçlendireceğiz. Ortadoğu’da barış için çalışacağız. Dünya 7 Ekim’deki dehşeti göz ardı etmemeli. Gazze’deki masum siviller de cehennemi yaşıyor. Binlerce kişi hayatını kaybetti. Çok büyük bir insani kriz içindeler. Hamas’ın başlattığı bu savaşı onlar istemedi. Ateşkes için çaba gösterdik. Ateşkesin zamanı şimdi. Hamas ve İsrail arasında ateşkes yürürlüğe girmeli ve savaş sona ermelidir. Hizbullah 7 Ekim sonrası İsrail’e roket saldırıları başlattı. Diplomatik bir çözüm hala mümkün. Uzun vadeli çözüm için tek yol barıştır. Batı Şeria’daki şiddetten de bahsetmek gerekiyor. İki devletli bir çözümü hak ediyorlar. İsrail ve Filistinlilerin güven içinde yaşayacağı bir çözüm gerekiyor. Barışa ilerlemek bizi İran’a karşı da güçlendirecektir. Asla ve asla nükleer silaha ulaşmalarına izin vermemeliyiz."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN