'Yüksek deprem riski var' diyerek o bölgeyi işaret etti! Prof. Dr. Şener Üşümezsoy'dan 'fay hattında stres' uyarısı

'Yüksek deprem riski var' diyerek o bölgeyi işaret etti! Prof. Dr. Şener Üşümezsoy'dan 'fay hattında stres' uyarısı

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Kahramanmaraş'ta son haftalarda yaşanan artçı depremlerle ilgili olarak fay hatlarında bulunan strese dikkat çekti. İşte detaylar...

6 Şubat 2023'te yaşanan iki büyük depremin artçı sarsıntıları devam ediyor. Son olarak Pazarcık ilçesinde meydana gelen deprem, bölgede korkuya neden oldu.

AMİK OVASI'NI İŞARET ETTİ

Kamusonhaber'de yer alan habere göre, yer bilimci (jeolog) Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Pazarcık'taki artçı sarsıntıyla ilgili olarak, "Amik Ovası'nın doğu kenarına giden güney kesimi kırılmamış ve stres kalmıştır. Depremin bu boyutuna dikkat çekilmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Pazarcık, Gölbaşı, Erkenek ve Sivrice yakınındaki Pötürge'de kırılmayan bir fay olabileceğini söylen Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Amik Ovası'nı işaret ederek değerlendirmelerde bulundu.

"GÜNEY KESİMİ KIRILMAMIŞ VE STRES KALMIŞ OLABİLİR"

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, konuyla ilgili şunları söyledi:

"Türkoğlu'ndan Kırıkhan'a giden, Amanos'un doğu kenarına ilerleyen fay, Kıbrıs'tan gelerek, Samandağ'dan (Antakya) kuzeye ulaşan sistemin bir parçasıdır. Kırılmayan fay, ne Doğu Anadolu fayı ne de Ölüdeniz fayıdır. Bu fay Kıbrıs'ın güneyinden gelen ve Amanos dağlarını çevreleyen fay hattıdır.

Bu analizde dikkat etmemiz gereken nokta, Gaziantep fayının kuzey ucunun kırılmasına karşılık, Amik ovasının doğu kenarına giden, güney kesimi kırılmamış ve stres kalmıştır. Depremin bu boyutuna dikkat çekilmesi gerekiyor."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN