Tansiyon ve şeker hastaları dikkat: Bu besinler tam size göre! Doğal bitkiler, aktar ve pazarlarda satılıyor

Tansiyon ve şeker hastaları dikkat: Bu besinler tam size göre! Doğal bitkiler, aktar ve pazarlarda satılıyor

Halk arasında yaygın olan tansiyon ve şeker hastalığı, kalitesiz ve yanlış beslenme tarzıyla meydana ortaya çıkıyor. Bu hastalıklarla mücadelede bitkisel tedaviler ve doğal yöntemler oldukça etkili. Peki, tansiyon düşüren besinler nelerdir? Şekeri düşüren bitkiler nelerdir? İşte, tansiyon ve şekeri düşüren doğal besinler...

Uzmanlar, bazı bitkilerin ve doğal tedavi yöntemlerinin tansiyonu ve kan şekerini düşürmede etkili olabileceğini dile getirdi. Dr. Eric Shah, yüksek tansiyon tedavisinde bitkisel tedavilerin önemini vurguladı. Dr. Eric Shah, "Basil, sarımsak ve kekik gibi bitkiler, tansiyonu düşürmede etkili olabilir" dedi.

Yenicag'da yer alan habere göre, diyabet yönetiminde bitkisel tedavilerin rolünü araştıran Dr. Clement Yedjou ise kudret narı ile zencefil gibi bitkilerin kan şekerini düşürmede yardımcı olabileceğini söyledi.

TANSİYON DOĞAL YOLLARLA NASIL DÜŞÜRÜLÜR?

Cambridge Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, bitkisel diyetlerin tansiyonu düşürdüğünü gösterdi. Bu diyetler; sebzeler, meyveler, tam tahıllar ve bitkisel proteinler açısından zengin ve tansiyonu düşürmede etkili olabilir.

International Journal of Molecular Sciences'ta yayımlanan bir araştırma, sarımsak ve hibiskus gibi bitkilerin anti-hiperglisemik özelliklere sahip olduğunu ve diyabet yönetiminde etkili olabileceğini gösterdi.

HANGİ BESİNLER TANSİYONU DÜŞÜRÜYOR?

FESLEĞEN

Fesleğen, eugenol adı verilen bir antioksidan içerir ve bu bileşik, doğal bir kalsiyum kanal blokeri gibi davranarak kan damarlarını gevşetir ve tansiyonu düşürür.

SARIMSAK

Sarımsak, allicin adı verilen bir bileşik içerir ve bu bileşik, kan damarlarını gevşeterek ve dolaşımı teşvik ederek tansiyonu düşürebilir. Dr. Frank Hu'nun Harvard Chan Halk Sağlığı Okulu'nda yaptığı araştırmalarda sarımsağın, kan basıncını düşürmeye yardımcı olabileceği belirtildi.

KUDRET NARI

Kudret narı, kan şekerini düşürmede etkili olan bileşikler içerir ve diyabet yönetiminde kullanılabilir.

ZENCEFİL

Zencefil, anti-inflamatuar ve anti-hiperglisemik özelliklere sahiptir ve kan şekerini düzenlemeye yardımcı olabilir.

TANSİYON DÜŞÜREN BİTKİLER NELER?

ZEYTİN YAPRAĞI

Zeytin yaprağı, fenolik bileşenler açısından zengin olup kan basıncını düşürmeye katkıda bulunabilir.

Yunan araştırmacı Prof. Dr. Maria Halabalaki'nin 2011 yılında yaptığı çalışmada, zeytin yaprağı ekstresinin yüksek tansiyonu olan kişilerde sistolik ve diyastolik kan basıncını önemli ölçüde düşürdüğü ortaya kondu. Phytotherapy Research dergisinde yayımlanan bu çalışmada, zeytin yaprağı tedavisinin plaseboya göre daha etkili olduğu vurgulandı.

HİBİSKUS ÇAYI

2010 yılında Journal of Nutrition'da yayımlanan bir çalışmaya göre, hibiskus çayının düzenli tüketimi, sistolik kan basıncını ortalama yüzde 7 düşürebilir. Bu çalışmayı yürüten Boston'daki Tufts Üniversitesi'nden Prof. Dr. Diane McKay, hibiskusun antioksidan özellikleri nedeniyle kalp sağlığına da fayda sağlayabileceğini ifade etti.

ŞEKERİ DÜŞÜREN BİTKİLER NELER?

TARÇIN

Tarçın, özellikle tip 2 diyabet hastalarında kan şekerini dengelemeye yardımcı olabilir. 2013 yılında Annals of Family Medicine dergisinde yayımlanan bir meta-analiz çalışmasında, tarçının, kan şekeri seviyelerini düşürme konusunda etkili olduğu gözlemlendi. Johns Hopkins Üniversitesi’nden endokrinolog Dr. Mary Voigt'a göre, tarçın insülin duyarlılığını artırarak kan şekerinin kontrol edilmesine katkıda bulunabilir.

ÇEMEN OTU

Çemen otu tohumlarının, kan şekerini düşürmeye yardımcı olduğu birçok çalışmada gösterildi. Nutrition Journal'da yayımlanan 2009 tarihli bir çalışmaya göre, çemen otu tüketen diyabet hastalarında açlık kan şekeri seviyelerinde belirgin bir düşüş görüldü. Hintli araştırmacı Dr. Rajesh Mandal'ın önderlik ettiği bu çalışmada, çemen otunun kan şekerini stabilize etme potansiyeline sahip olduğu belirtildi.

ZERDEÇAL

Zerdeçalın aktif bileşeni kurkumin, insülin direncini azaltarak kan şekeri seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir. 2012 yılında Diabetes Care dergisinde yayımlanan ve Taylandlı bilim insanı Dr. Somlak Chuengsamarn tarafından yürütülen bir çalışmada, zerdeçalın pre-diyabetik bireylerde diyabetin gelişimini engelleyebileceği bulundu.

Dr. Andrew Weil gibi integratif tıp uzmanları, bitkisel tedavilerin etkili olabilmesi için bu tür doğal çözümlerin dengeli bir diyet ve yaşam tarzı değişiklikleriyle desteklenmesi gerektiğini savunuyor. Dr. Andrew Weil'e göre, bu bitkisel tedaviler, ilaç tedavisine ek olarak düşünülmeli ve mutlaka doktor gözetiminde kullanılmalı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN