Gram altında 1600 TL'lik artış geliyor! Uzman isim net tarih verdi: Piyasalar duman olacak

Gram altında 1600 TL'lik artış geliyor! Uzman isim net tarih verdi: Piyasalar duman olacak

Elinde gram altın bulunduranlar sevinçten havalara uçuracak.Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş o tarihi işaret etti.1.600 TL'lik artış herkesi heyecanlandırdı. Piyasaların tozu dumana katılacak. İşte piyasalardaki son gelişmeler…

Piyasalarda yaşanan dalgalanmalar altın yatırımcıları tarafından dikkatle takip ediliyor. Altın piyasaları hakkında önemli açıklamalarda bulunan İslam Memiş, gram altının 4000 TL seviyesine kadar yükseleceğini duyurdu. Gram altın fiyatının önce 3000 TL seviyesine ardından da 4000 TL'ye kadar yükseleceğini söyleyen İslam Memiş o tarihi işaret etti. İşte piyasalardaki son gelişmeler…

GRAM ALTINDA YENİ FİYATLANDIRMA

Dolar kurunun geçtiğimiz yıl 18 TL seviyesinde yer aldığını söyleyen İslam Memiş, kurun önce 28 ardından da 32 TL seviyesine kadar yükseldiğini söyledi. Serbest piyasalarda bu yıl dolar kurunun 40 TL seviyesini görebileceğini söyleyen İslam Memiş, doların artması ile birlikte gram altın fiyatlarını da yükseldiğine değindi.

islam-memis.jpg

Gram altının şu anda 2.459 TL'den işlem gördüğünü aktaran Memiş, daha önceden yaptığı açıklamaları ile bu seviyeye gerileyecek bir düşüş olduğunu belirtmişti. Gram altın almak isteyen vatandaşların bayrama kadar alım yapması gerektiğini söyleyen İslam Memiş, Tarım Dışı İstihdam verilerinin Cuma günü açıklanacağını söyleyerek ons altının 2280 dolar ile 2340 dolar arasında fiyatlandırılacağını aktardı.

DOLAR REZERVLERİ YÜKSELDİ

Türkiye'nin uzun süredir kaybeden değeri Türk lirasının yeni ekonomi yönetimi ile birlikte parasal sıkılaşma adımlarıyla reel olarak değer kazanmaya başladığı görülüyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası enflasyonla mücadele kapsamında yüksek faiz politikası izlerken Hazine ve Maliye Bakanlığı da mali disiplin uygulanmaları doğrultusunda bu adımları destekler nitelikte planlamalar yapıyor. Politikalar doğrultusunda ilk somut sonuçlar döviz rezervlerindeki artış olarak kendini gösterirken 31 Mart yerel seçimleri öncesinde -74.6 milyar dolar olarak gerileyen net döviz pozisyonu haftanın ilk işlem gününde -5.7 milyar dolara kadar yükseldi. Hazine birikimleri dikkate alındığında ise Türkiye'nin yıllar sonra ilk kez döviz rezervlerinde artış yaşadığı görülmektedir.

altin-dolar.jpg

KAPALIÇARŞI PİYASASINI DA DEĞİŞİKLİK

Dolar/TL paritesinde yaklaşık 2 aylık süreç içerisinde yatay seyirde bir ilerleme görünürken vatandaşlar ve yatırımcıların kur artış beklentisi de baskılanıyor. TL mevduat faizlerinin cazip olması nedeniyle birçok kişi varlıklarını Türk lirasına yönlendirirken bu durum Kapalıçarşı piyasasında da önemli değişimleri beraberinde getirdi. Uluslararası Finans kuruluşları ile birlikte Türkiye'ye yönelik olumlu raporlar ve mesajlar görülürken hem yerli hem de yabancı yatırımcılar TL tarafında pozisyon almaya başladı. Kapalıçarşı'da TL'ye olan talebin tarihi seviyeleri yükseldi görülürken Cumhuriyet tarihinde bir ilk yaşandı.

altin-yatirim.jpg

2023 yılında yapılan seçimler ile birlikte Kapalıçarşı'da dolar ve altın fiyatları Merkez Bankası'nın gösterge kurunun oldukça üzerinde görüldü. Aradaki makas 1-2 TL'ye kadar yükselirken bu durum ekonomistler tarafından "Türkiye'de ikili kur sistemi var" şeklinde yorumlandı. Fakat son günlerde dolar veya altın alımına taleplerin azalması ile birlikte vatandaşların emtia ve döviz varlıklarını bozdurarak TL talep etmesi Kapalıçarşı esnafın tarihinde de ilk kez Merkez Bankası'nın gösterge kurunun 30 kuruş altında inmesini sağladı.

Döviz büroları ve kuyumcular ellerindeki değerli maden veya dövizleri satabilmek için alıcılara cazip teklifler sunmaktadır. Bu kapsamda piyasada hem Altın Hem de dolar tarafında büyük bir bolluk olduğu görülürken 31 Mart öncesinde bankalarda dahil olmak üzere birkaç bin dolar temin etmek de zorlanan vatandaşlar yaşanan dönüşüm karşısında şaşkınlıklarını dile getiriyor.

altin.jpg

ALTIN PİYASASINDA SON DURUM

Gram altın son 24 saat içerisinde %0,3 son bir hafta içerisinde ise %0,67 oranında değer kazandı. Altında alış ve satış fiyatları şu şekildedir:

Gram altın

Alış: 2.434,48 Satış: 2.434,84

22 Ayar Bilezik

Alış: 2.220,26 Satış: 2.238,35

Altın (ONS)

Alış: 2.330,59 Satış: 2.330,94

Cumhuriyet Altını

Alış: 15.795 Satış: 15.983

Yarım Altın

Alış: 7.922 Satış: 8.016

Çeyrek Altın

Alış: 3.949 Satış: 4.011

Reşat Altını

Alış: 15.827,47 Satış: 16.015,95

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN