Altından sonra en kârlı yatırım! Ne gümüş, ne mevduat, ne de dolar... Son 7 yılda rekor kırdı

Altından sonra en kârlı yatırım! Ne gümüş, ne mevduat, ne de dolar... Son 7 yılda rekor kırdı

Yatırımcılar dikkat! Ne gümüş, ne mevduat, ne de dolar… Bu yatırım aracı altından sonra en kârlı yatırım oldu. Yapılan araştırmalar bu yatırım aracının son 7 yılda rekor kırdığını ortaya koyarken onu tercih edenlerin yüzü de epey güldü…

BETAM araştırması, son yedi yılda yatırım amacıyla ev alanların en karlı yatırımının konut olduğunu ortaya koydu. Çalışmaya göre, mevduat, döviz ve borsa yatırımları, altın ve konutun gerisinde kaldı. Bu araştırma, konut yatırımı ile diğer yatırım araçları arasındaki karşılaştırmayı yaparak önemli veriler sunuyor.

ARAŞTIRMANIN GENEL BULGULARI

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırma Merkezi’nden Gökhan Şahin Güneş’in çalışması, 2017-2024 yılları arasındaki ev fiyatları ve diğer yatırım araçlarının performansını incelemektedir. Çalışmaya göre, son yedi yılda altından sonra en karlı yatırım aracı konut oldu.

1-001.jpg

EV FİYATLARINDAKİ YÜKSELİŞ

Çalışma, 2017 yılında 2.363 TL olan birim metrekare fiyatının 2024 yılına gelindiğinde 29.732 TL'ye çıktığını gösteriyor. Bu süreçte ev fiyatları %1.158 oranında bir artış gösterdi. Özellikle 2021 Kasım ile 2023 Mayıs döneminde, yükselen enflasyon beklentileri nedeniyle konut talebinin arttığı gözlemlendi.

KİRA ARTIŞLARI

Kiralardaki artış ise ev fiyatlarından farklı bir seyir izledi. 2017-2019 yılları arasında kiralar değişim göstermedi. Ancak 2020 yılında pandemi süreci ile birlikte kiralarda ılımlı bir artış yaşandı. 2022’den itibaren ise döviz kurları ve enflasyondaki artışlar nedeniyle kira fiyatlarının hızla yükseldiği belirtildi.

2-002.jpg

MEVDUAT YATIRIMLARI GERİDE KALDI

BETAM’ın araştırmasına göre, konut yatırımıyla diğer yatırım araçlarının getirileri arasında önemli farklar bulunuyor. 2017 yılında 100 m²’lik bir konut almak için ödenecek ortalama tutar 236.328 TL iken, 2024 yılında bu konutun kira ve değer artışı dahil toplam değeri 3.350.650 TL oldu. Aynı dönemde konut almak yerine mevduat yatırımı yapmanın getirisi sadece 892.028 TL, döviz yatırımı 2.609.639 TL, borsa yatırımı 2.209.038 TL, altın yatırımı ise 4.307.192 TL olarak gerçekleşti.

3-001.jpg

KREDİLİ ALIMLARIN GETİRİSİ FARKLI

Araştırma, ülke genelindeki ortalama konut fiyatlarını baz alarak yapılmış olsa da, farklı illerdeki sonuçların değişebileceği uyarısını da yapıyor. Ayrıca, kredi kullanarak konut alanların kâr oranlarının daha düşük olacağı belirtiliyor.

Sonuç olarak, yapılan analizler, konut yatırımının altın yatırımından sonra en yüksek getirili ikinci yatırım aracı olduğunu göstermektedir. Yatırımcıların konut alımını değerlendirirken bu verileri göz önünde bulundurmaları önemlidir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN