Üreticisini zengin eden bitkinin hasadı başladı: Kilosu 12 bin TL! 'Aradaki farkı 30 yıl sonra anladık'

Üreticisini zengin eden bitkinin hasadı başladı: Kilosu 12 bin TL! 'Aradaki farkı 30 yıl sonra anladık'

Asırlık ağaçlardan üretilen bitkinin hasadı başladı. Kilogram fiyatı 12 bin TL olan bitkinin üretimi ise 100 kilogram civarında. Üretici, bitkinin yabani ile kültürü alınmış arasındaki farkı 30 yıl sonra anladığını söyledi. İşte detaylar...

Dünyada sadece Çeşme ve Sakız Yarımadası'nın güneyinde yetişen sakız, değeri oldukça yüksek ürünlerden biri. Sakız Adası'nda bu ürün yüzyıllar öncesinde Hipokrat döneminden bu yana yapılagelen önemli üretimler arasında yer alıyor. Günümüzde sakız gastronomiden ilaç sanayisine, boya sanayisinden kozmetiğe kadar pek çok alanda kullanım alanı buluyor.

Sakız ağaçları ve hasat hakkında bilgi veren İbrahim Topal, kısmen Urla ve Karaburun bölgelerinde de sakız ağaçlarının bulunduğunu ancak asıl noktasının Çeşme olduğunu belirtti. İbrahim Topal, başka bölgelerde de sakız ağacı yetiştirme denemeleri yapıldığını ancak iklimsel şartlara bağlı olduğundan her yerde yetişmesi mümkün olmadığını aktardı.

sakizbitkisi-neye-iyi-gelir-sakiz-agaci-ne-zaman-sakiz-verir-sakiz-bitkisi-faydalari-neler-5.jpg

"30 YIL SONRA ANLADIK"

Tvnota'da yer alan habere göre, ağaçtan sakızın elde edilme yöntemini anlatan İbrahim Topal, sakız ağacının gövdesinden çizilerek, reçinesinin akıtıldığını akan reçine kurursa bir ekonomik değeri olduğu bilgisini verdi. 30 yıldır bu işi yaptığını ifade eden İbrahim Topal, "Sakız ağacının tür olarak yabani ve kültürü alınmış olanı mevcut. Bu aradaki ayrımın hassasiyetini anlamamız 30 yılımızı aldı. Günümüzde yaptırdığımız tahlillerle yabani türün reçinesinin sakızın dışında bir ürün olduğunu anladık" diyerek konuştu.

12 TON İTHALAT YAPILIYORDU

Yılda 100 kilogram civarında sakız elde ettiklerini aktaran İbrahim Topal, Türkiye için stratejik bir ürün olduğuna dikkat çekerek pandemi döneminden önce 12 ton sakız ithal ettiklerini söyledi. Kilogram fiyatının 12 bin TL olduğunu söyleyerek ürünün değerinden bahseden İbrahim Topal, bu üretimi yapmadaki asıl motivasyonunun ağacı geliştirmek olduğuna vurgu yaptı. Bu kadar sakızı üretebilmek için de 150-200 bin civarında ağacı toprakla buluşturmak gerektiğini de ifadelerine ekledi.

sakizbitkisi-neye-iyi-gelir-sakiz-agaci-ne-zaman-sakiz-verir-sakiz-bitkisi-faydalari-neler-6.jpg

"SAKIZ AĞACI DİKİMİ İÇİN KRİTERLER VAR"

Sakız ağacının kısa sürede verimli olmasını sağlamak adına uyguladıkları yöntemle 130 ağaç ürettiklerini belirten İbrahim Topal, "Ağaç üretimine devam etmek de istiyoruz. Ancak bu konuda Çeşme’de arazilerin çok pahalı olması ve turistik bölge olarak betonlaştırılması noktasında sorun yaşıyoruz" dedi. İbrahim Topal, sakız ağacı dikmek için bu işi biliyor olmak, kooperatif üyesi olmak, iyi tarım yapıyor olmak sözleşmeli tarım yapabiliyor olmak gibi kriterlerin olduğunu da ekledi.

sakizbitkisi-neye-iyi-gelir-sakiz-agaci-ne-zaman-sakiz-verir-sakiz-bitkisi-faydalari-neler-3.jpg

sakizbitkisi-neye-iyi-gelir-sakiz-agaci-ne-zaman-sakiz-verir-sakiz-bitkisi-faydalari-neler-1.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN