Çuvalla gömüp hasat zamanı çıkarıyorlar: Kilosunu 350 liradan satıyorlar, 2,5 ayda hazır

Çuvalla gömüp hasat zamanı çıkarıyorlar: Kilosunu 350 liradan satıyorlar, 2,5 ayda hazır

Ödemiş’in Kestane Bereketi: Rekolte Yüzleri Güldürüyor. Kilosunu 350 liraya satıyorlar

İzmir’in Ödemiş ilçesi, Türkiye’nin önemli kestane üretim merkezlerinden biri olarak dikkat çekiyor. Özellikle 1161 rakımlı Kemer Mahallesi, yıllık ortalama 5-6 bin ton kestane üretimiyle hem iç pazara hem de Orta Doğu ve Avrupa’ya ihracat yapıyor. Mahallede yaşayan üreticiler, geçimlerini büyük ölçüde kestane tarımından sağlıyor ve bu yıl erkenci kara aşı cinsi kestanelerin hasadına başlamış durumdalar.

İşçiler, yüksek ağaçlara tırmanarak sırıklarla kestane kozalaklarını düşürüyor ve topladıkları meyveleri çuvallayarak ayrıştırmak üzere kuyulara gömüyor. Kara aşı cinsinin hasadı tamamlandıktan sonra, sarı aşı (şekerci) ve bellombol (tahta) türlerinin hasadı yapılacak ve bu süreç yaklaşık 2,5 ay sürecek.

img-3428-001.jpeg

Ödemiş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kocaağa, bölgenin kestanelerinin lezzeti ve boyutlarıyla tercih edildiğini belirterek, markalaşma adına önemli adımlar attıklarını vurguladı. Kocaağa, “Bu yıl kestanemizin kalitesi ve verimi oldukça yüksek,” diyerek, fiyatların da üreticilerin yüzünü güldürecek seviyelerde olmasını beklediklerini ifade etti.

Kestane üreticisi Umut Şahin, bu yılki hasadın oldukça verimli başladığını ve geçen yıla göre daha yüksek bir rekolte beklendiğini belirtti. Şahin, ihracatın fiyatlar üzerindeki etkisine dikkat çekerek, İtalya ve Arap ülkelerinden gelen talebin artmasını umduğunu söyledi.

Kemer Mahallesi Muhtarı Birol Bozakın ise, kestane toplamanın yüksek ağaçlar nedeniyle riskli bir iş olduğunu belirterek, sezonun kazasız ve bereketli geçmesini diledi. “Kara aşı kestanesi ile Ege Bölgesi’nde lideriz,” diyen Bozakın, bölgenin meşhur kestaneleri sayesinde tüccarların ilk olarak bu bölgeye geldiklerini ifade etti.

2024 yılında kestaneler, kilogram başına 300-350 TL civarında satılıyor ve bu da üreticilerin yüzünü güldürüyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN