Türkiye’nin Cennet Meyvesi Avrupa yolunda: 480 alanda kullanılıyor, hasadı bereketli

Türkiye’nin Cennet Meyvesi Avrupa yolunda: 480 alanda kullanılıyor, hasadı bereketli

Cennet Meyvesi: Kapadokya’nın Üzümleri Avrupa Yolunda

Kapadokya’nın eşsiz volkanik toprakları, bölgenin ünlü üzümlerine lezzet katan en önemli unsurlardan biri olarak kabul ediliyor. Asma yaprağından sirkesine kadar geniş bir yelpazede kullanılan üzüm, mutfaklarda toplamda 480 farklı yiyecekte yer buluyor. Kapadokya’nın bereketli topraklarından elde edilen bu ürünler, Kapadokya Geleneksel Bağcılığı ve Yerli Üzümlerini Koruma Yaşatma Derneği aracılığıyla Avrupa sofralarına taşınıyor.

Dernek başkanı Hacer Özkaya, Kapadokya’nın Nevşehir’den Aksaray’a kadar uzanan geniş bir bölgeyi kapsadığını belirtiyor. Özellikle Aksaray’ın Güzelyurt ilçesindeki bağlardan toplanan üzümler, dernek üyesi 15 üreticinin katkılarıyla işleniyor. Özkaya, yerel üzüm çeşitlerini koruyarak ekonomiye kazandırmayı ve üreticilere destek olmayı amaçladıklarını ifade ediyor.

img-3431.jpeg

Çeşitli üzüm türlerinden elde edilen beş farklı pekmez çeşidini satışa sunduklarını belirten Özkaya, bu ürünlerin Almanya, Hollanda, Danimarka ve İtalya gibi ülkelere ihraç edildiğini söylüyor. Üzümden sadece pekmez değil, sirke ve üzüm suyu da ürettiklerini ve yapraklarını da değerlendirdiklerini ekliyor.

img-3430.jpeg

Derneğin bir diğer üyesi, Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisi Prof. Dr. Turgut Cabaroğlu, bölgenin endemik üzüm çeşitlerini koruma çabalarının önemine dikkat çekiyor. Kapadokya’nın volkanik toprakları ve benzersiz mikroklima özellikleri sayesinde üzüm yetiştiriciliğinde öne çıktığını vurgulayan Cabaroğlu, bu toprakların üzüm genetiğinin korunması için ideal olduğunu belirtiyor.

img-3429.jpeg

Üzüm, bölgede “cennet meyvesi” olarak adlandırılıyor. Cabaroğlu, üzümün çok yönlü kullanım alanları sayesinde bu ismi aldığını ifade ediyor. Kışın ısınmak için kütüğünden yararlanılan, yaprağından sarma yapılan, yeşilken koruk olarak kullanılan ve pek çok farklı ürüne dönüşen üzüm, Avrupa’da doğal ürünlere olan ilginin arttığı bu dönemde büyük bir potansiyele sahip. Avrupa’daki doğal ürün pazarından pay almanın önemine değinen Cabaroğlu, bu fırsatın değerlendirilmesi gerektiğini belirtiyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN