Vietnam’da Yagi Tayfunu’nda can kaybı 65’e yükseldi

Vietnam’da Yagi Tayfunu’nda can kaybı 65’e yükseldi

Pasifik Okyanusu'nda ortaya çıkan Süper Tayfun Yagi, Vietnam ve Çin'de büyük hasara yol açtı. Tayfun sonucunda Vietnam'da 65, Çin'de ise 4 kişi hayatını kaybetti. Tayfun, şu anda tropikal depresyona dönüşmüş durumda ve arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Pasifik Okyanusu'nda meydana gelen Süper Tayfun Yagi, Vietnam ve Çin'de geniş çaplı yıkıma neden oldu.

Bölgede bu yılın ilk süper tayfunu olan Yagi, zayıflayarak tropikal depresyona dönüşürken, tayfunun ardından arama kurtarma ve hasar tespit çalışmaları sürüyor.

f4ff44f4.jpg

VİETNAM’DA BÜYÜK HASAR VE TEDARİK ZİNCİRİNDE SORUNLAR

Ulusal basında yer alan haberlerde Vietnam'ın kuzeyindeki Haiphong eyaletinde onlarca işletme, fabrika ve imalathanelerde meydana gelen hasar nedeniyle üretime devam edemediği bildirildi.

Tayfunda çok sayıda fabrikanın çatısının uçtuğu, depo ve imalathanelerini su bastığı, üretim araçları ve işlenmiş ürünlerin zarar gördüğü kaydedildi.

5g5s5g5.jpg

Ülkenin sanayi merkezleri olan Haiphong ve Quang Ninh eyaletlerinin bazı bölgelerine halen elektrik sağlanamadığı, ilk belirlemelere göre yaklaşık 100 işletmede milyonlarca dolar zararın oluştuğu aktarıldı.

Apple başta olmak üzere küresel şirketlerin tedarikçisi işletmelerin yoğun olduğu bölgede aksayan üretimin uluslararası tedarik zincirlerini olumsuz etkileyebileceği öngörülüyor.

ÇİN'DE UZAY FIRLATMA MERKEZİ ZARAR GÖRDÜ

Tayfun, Çin'in Haynan Adası'ndaki Vınçıng şehrinde inşa edilen yeni uzay fırlatma merkezinde de hasara neden oldu. Haynan Uluslararası Ticari Uzay ve Havacılık Fırlatma Şirketi, Vınçıng Uzay ve Havacılık Süper Bilgisayar Merkezi'nde kapı ve pencerelerin kırıldığını, kontrol odasındaki su baskını nedeniyle bilgisayar ve monitörlerin zarar gördüğünü bildirdi. Fırlatma rampalarında henüz ciddi bir hasar tespit edilmedi, ancak incelemeler devam ediyor.

NE OLMUŞTU?

Yagi, 30 Ağustos'ta Paulu Adaları'nın 540 kilometre güneyinde tropikal bir siklon olarak ortaya çıktıktan sonra, Filipinler'i etkiledi ve Güney Çin Denizi üzerinde şiddetlenerek "Süper Tayfun" haline dönüşmüştü.

Tayfunun saatteki hızı 260 kilometreyi bulurken, 6 Eylül'de Çin'in Haynan kıyılarına, 7-8 Eylül'de ise Vietnam'ın kuzeyine ulaşmıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN