Uygur Türkü yönetmene Çin işkencesi: Suçu Türkiye'de sinema okumak

Çin polislerince Pekin'de tutuklanan Marmara Üniversitesi mezunu Uygur Türkü yönetmen İkram Nurmehmet'in hapishanede işkence gördüğü ileri sürüldü. İnsan Hakları Örgütü, suçu Türkiye'de okumak olan ve sözde terör örgütü liderliği ile suçlanan 32 yaşındaki Nurmehmet için "Çin Makamları onu derhal serbest bırakmalı" çağrısında bulundu.

SALİHA SULTAN

2023'te Pekin'deki evinde Çin polislerince tutuklanan Marmara Üniversitesi mezunu Uygur Türkü yönetmen İkram Nurmehmet'in hapishanede işkence gördüğü ileri sürüldü.
Human Rights Watch (İnsan Hakları Örgütü) tarafından sosyal medya hesaplarından paylaşılan bilgiye göre, Çin polisi, ödüllü Uygur film yapımcısı Nurmehmet'i tutukladı, işkence etti ve 'terörizm' itirafına zorladı. Örgüt, "Çin makamları onu derhal serbest bırakmalı" çağrısında bulundu.

SUÇU TÜRKİYE'DE OKUMAK

İstanbul'daki Marmara Üniversitesinde film yapımcılığı eğitimi alan ve Uygur kahramanları canlandırmasıyla tanınan Uygur Türkü film yapımcısı Nurmehmet, 29 Mayıs 2023'te Çin polisi tarafından eşi ve çocuğu ile birlikte Pekin'deki evinde göz altına alındı. Özgür Asya Radyosu'nda (RFA) yer alan bir habere göre, Çin yönetimi tarafından Ekim ayında Urimçi'de mahkemeye çıkarılan Nurmehmet Türkiye'de birlikte okuduğu dört arkadaşı ile birlikte sözde terör örgütü kurma ve bu sözde örgütün lideri olma suçlaması ile 6 yıl 5 ay hapis cezasına çarptırıldı.

RFA'ya konuşan ve mahkemeye tanıklık eden bir polis memuru, Mayıs 2023'te tutuklanan Nurmehmet'in Türkiye'de bulunduğu sırada sözde örgüt için üye toplamak, üye yetiştirmek ve para toplamakla suçlandığını aktardı. Polis memuru , 32 yaşındaki Nurmehmet'in geçen ekim ayındaki duruşmada, işlemediği suçları itiraf etmesi için işkence gördüğünü söylediğini de aktararak, hiçbir itirafının olmamasına rağmen ceza aldığı bilgisini verdi.
Nurmehmet'in Çin'de aldığı ceza, yurtdışında eğitim gören veya seyahat eden ve hiçbir delil olmaksızın bu seyahatleri nedeni ile 'terörizm ve ayrılıkçı faaliyetlerde bulunmakla' suçlanan Uygurlara yönelik baskıların delili niteliğinde.

Nurmehmet, Marmara Üniversitesi'nde 6 yıl film yapımı eğitimi almıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN