İran'ın hava savunma sistemi var mı? Neden 1 tane bile İsrail uçağını vuramadı

İran'ın hava savunma sistemi var mı? Neden 1 tane bile İsrail uçağını vuramadı

İran, geçtiğimiz nisan ayında askeri geçit töreninde Bavar-373 gibi gelişmiş hava savunma sistemleri de dahil olmak üzere birçok silah sistemini sergileyerek, bölgesel tehditlere karşı hazır olduğunun mesajını vermişti. Ancak dün Tahran semalarında 3 dalga halinde ve yaklaşık 3,5 saat süren İsrail hava saldırısında tek bir İsrail uçağının dahi vurulamaması, İran’ın hava savunma kapasitesi hakkında soru işaretlerine neden oldu.

BAVAR-373: İRAN’IN UMUT BAĞLADIĞI HAVA SAVUNMA SİSTEMİ

2019 yılında tanıtılan ve son yıllarda güncellenen Bavar-373, 300 kilometreyi aşan mesafelerdeki hava hedeflerini vurma kapasitesiyle dikkat çekiyor. Kısa menzilli balistik füzeleri etkisiz hale getirebilme özelliği ve 100 hedefi tespit edip 60 hedefi aynı anda izleme kapasitesi, İran’ın bu sistemden büyük beklentiler içinde olduğuna işaret ediyor. Ayrıca, Bavar-373’ün İsrail gibi bölgesel rakipleri caydırmak için tasarlandığı düşünülüyor.

yeni-proje-2024-10-26t112118-332.jpg

İSRAİL'İN F-35'LERİ VE İRAN'IN HAVA SAVUNMA YETERSİZLİĞİ

İsrail’in dün gerçekleştirdiği saldırıda F-35 gibi gelişmiş savaş uçakları kullanıldı. Bu beşinci nesil uçaklar, radar gizliliği teknolojileriyle biliniyor ve özellikle geleneksel hava savunma sistemlerini etkisiz hale getirebiliyor. Uzmanlara göre, Bavar-373 ve İran'ın diğer savunma sistemleri, F-35 gibi ileri teknolojiye sahip uçakları tespit etmekte zorlanıyor ve bu, İran’ın mevcut hava savunma envanterinde zayıflık olarak değerlendiriliyor.

İRAN’IN HAVA SAVUNMA ENVANTERİ NE DURUMDA?

İran’ın hava savunma envanterinde Bavar-373 dışında HAWK, SA-2, SA-5 gibi eski nesil füze sistemleri bulunuyor. Ancak dün gece yaşanan saldırıda bu sistemlerin etkin kullanılamaması ve İsrail uçaklarının herhangi bir kayıp yaşamadan operasyonlarını tamamlaması, İran’ın hava savunma kapasitesinin modern hava kuvvetleri karşısında yetersiz kaldığını gösterdi.

Hava Savunma Sistemi Sayısı

  • Bavar-373 Yeni
  • HAWK Füze Bataryası 15
  • SA-2 Füze Sistemi 12
  • SA-5 Füze Sistemi 4
  • Raiper Füze Rampası 30
  • RBS-70 Füze Rampası 50
  • Tigercat Füze Rampası 15

iranin-hava-savunma-sistemi-var-mi-neden-1-tane-bile-israil-ucagini-vuramadi.jpg

İRAN’IN GÜÇLÜ MESAJI VE GERÇEKLER ARASINDAKİ ÇELİŞKİ

İran, Bavar-373’ü Rusya’nın S-300 ve S-400 sistemlerine rakip olarak tanıtsa da, dün geceki saldırıdan sonra bu iddiaların gerçekçiliği sorgulanmaya başladı. İran’ın savunma kuvvetlerinin etkinliği ve özellikle İsrail’in gelişmiş teknolojilerine karşı zayıflıkları, bölgedeki askeri dengelerin İsrail lehine kaymasını da beraberinde getirebilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN