Ünlü iç çamaşır markasında bulundu! Gözü bozuyor, doğurganlığı etkiliyor, zararı saymakla bitmiyor

Ünlü iç çamaşır markasında bulundu! Gözü bozuyor, doğurganlığı etkiliyor, zararı saymakla bitmiyor

Yiyecek içecek değil, bu kez iç çamaşırı! Ünlü iç çamaşırı markasında bulundu. Gözden doğurganlığa kadar olumsuz etkisi var. Olması gerekenden üst seviyelerde bulundu...

İçerik krizi büyümeye devam ediyor. yiyecek ve içeceklerden sonra iç çamaşırında bulundu.

Macaristan, Avusturya ve Slovenya'dan alınan iç çamaşırı örneklerinde yapılan laboratuvar testleri, iç giyimde tehlikeli derecede yüksek düzeyde endokrin bozucu kimyasallar olan bisfenollerin varlığını ortaya koydu. Bu testler, kadınların sağlığını tehdit eden potansiyel riskler taşıyan bu kimyasalların, tanınmış markaların ürünlerinde daha ucuz iç çamaşırlarına kıyasla daha yüksek seviyelerde olması şaşırtıcı sonuçlar ortaya koydu.

Euronews'in haberine göre; Çek çevre savunma grubu Arnika'nın da dahil olduğu bir grup, iç çamaşırlarını sentetik kimyasallar açısından analiz etti. Test edilen 166 çeşit kadın iç çamaşırının %30'unda bisfenol tespit edildiği, %10'unda ise düzenleyicilerin belirlediği güvenli seviyelerin üzerinde bisfenol bulunduğu belirlendi.

BİSFENOLLERİN SAĞLIK ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

En yaygın bisfenol formu olan bisfenol A, Avrupa Birliği tarafından tehlikeli bir kimyasal olarak sınıflandırılmıştır. Gıda ambalajları, saklama kapları ve tekstil gibi birçok endüstriyel üretimde kullanılan bu kimyasalın insan sağlığı üzerindeki etkileri oldukça ciddidir. Avrupa Çevre Ajansı, bisfenol A’nın doğurganlığı etkileyebileceği, göz hasarına yol açabileceği, hormon sistemini bozabileceği ve bilişsel işlevleri olumsuz yönde etkileyebileceğini bildirmiştir.

Bisfenol seviyelerinin ünlü iç çamaşırı markalarında daha ucuz iç çamaşırlarına göre daha yüksek olması şaşırttı.

PAMUKLU ÜRÜNLER DAHA GÜVENLİ

Macaristan Bilinçli Tüketiciler Derneği'nde kimyager olan Júlia Dénes, bu duruma dikkat çekerek, "Kadınlar için pamuklu ürünler mevcut olsa da ilk pazar araştırmamız kadın külotlarının çoğunun sentetik malzemelerden yapıldığını gösterdi. Bu da bisfenollere maruz kalma riskinin daha yüksek olduğu anlamına geliyor" dedi.

Pamuklu iç çamaşırlarının markadan bağımsız olarak bisfenol içerme olasılığının düşük olduğu vurgulandı. Ancak, sentetik giyim malzemelerinde bisfenollerin varlığı, bu tür ürünlerin kullanımını sorgulatıyor.

Geçen yıl AB tarafından finanse edilen laboratuvar testlerinde, 11 Avrupa ülkesinde insanların idrarlarının %92'sinde bisfenol A tespit edildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN