Scholz'dan Biden'a NATO mesajı: İttifakın tüm üyelerine güvenebilirsin

Scholz'dan Biden'a NATO mesajı: İttifakın tüm üyelerine güvenebilirsin

Almanya Başbakanı Scholz, ABD Başkanı Biden'a NATO'nun topraklarının her santimetrekaresini savunan güçlü bir ittifak olduğunu ve tüm üyelerin bu güce güvenebileceğini belirtti.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve ABD Başkanı Joe Biden, Berlin’de gerçekleştirdikleri görüşmede, NATO'nun birliği, Ukrayna’ya verilen destek ve Orta Doğu’daki gelişmeler üzerinde durdular. İkili, ülkelerinin son üç yılda geliştirdiği yakın işbirliği ve ortaklık üzerine değerlendirmelerde bulunurken, özellikle Rusya-Ukrayna savaşı ve İsrail-Hamas gerilimine dair net mesajlar verdi.

NATO’NUN GÜCÜ VE UKRAYNA’YA DESTEK MESAJI

Scholz, açıklamasında Almanya ile ABD arasındaki işbirliğinin son derece yakın ve güvene dayalı olduğunu belirterek, Biden’a teşekkür etti. İki ülkenin, Ukrayna’nın yanında durduğunu vurgulayan Scholz, NATO'nun gücüne işaret ederek, "Birlikte, topraklarının her santimetrekaresini savunan güçlü bir NATO'ya bağlıyız. Buna İttifak'ın tüm üyeleri güvenebilir" dedi.

Scholz, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının Avrupa güvenliğini sarstığını belirterek, bu zorlu dönemde uluslararası hukukun ihlal edilmesine karşı çıkmanın ve Ukrayna'nın yanında kararlılıkla durmanın önemine değindi. Almanya Başbakanı, "Putin'in planlarının başarısız olmasında, sizin liderliğinizin büyük katkısı var" diyerek Biden’a övgüde bulundu.

Scholz, Ukrayna’nın, ABD ve Almanya başta olmak üzere birçok ülkenin desteğiyle 2,5 yıldan fazla süredir Rusya’ya direndiğini vurguladı. İki ülke arasındaki yakın işbirliğinin NATO’yu da güçlendirdiğini ifade eden Scholz, "Bu bizi güçlü kıldı, ittifakı güçlü kıldı ve bunu sürdürmeye devam edeceğiz" dedi. Ayrıca, NATO’nun savaşa doğrudan müdahil olmamasını sağladıklarını ve bu sorumluluğun bilincinde olduklarını belirtti.

ORTA DOĞU VE İSRAİL-HAMAS GERİLİMİ

Orta Doğu'da devam eden gerginlik de görüşmenin önemli bir gündem maddesiydi. Scholz, 7 Ekim’de Hamas’ın bölgedeki durumu istikrarsızlaştırdığını ve İsrail’in kendini savunma hakkı olduğunu vurguladı. Aynı zamanda, gerilimin daha da tırmanmasını önlemek için bölgesel bir yangının çıkmamasının her zamankinden daha önemli olduğunu belirtti.

Scholz, ABD ile Almanya'nın ortak hedefinin, iki devletli bir çözüme yönelik güvenilir bir siyasi sürecin sürdürülmesi olduğunu söyledi. Lübnan’daki çatışmaların diplomatik bir çözüme dönmesi gerektiğini vurgulayan Scholz, İsrail’in kuzeyindeki halkın güven içinde yaşama hakkına sahip olduğunu, aynı şekilde Lübnan’ın da kendi istikrarını ve güvenliğini hak ettiğini ifade etti.

BİDEN: UKRAYNA’YA DESTEK DEVAM EDECEK

ABD Başkanı Joe Biden da Almanya’nın ABD’nin yakın ve önemli bir müttefiki olduğunu vurguladı. Rusya-Ukrayna savaşının ardından bu müttefikliğin daha da güçlendiğini belirten Biden, Ukrayna’nın özgür ve bağımsız bir ulus olarak hayatta kalması için ABD ve Almanya’nın kritik rol oynadığını kaydetti. Zorlu bir kışa hazırlanan Ukrayna’ya verilen desteğin sürdürülmesi gerektiğinin altını çizen Biden, Ukrayna’nın sivil altyapısının korunması ve savaş sonrası toparlanmasına yardımcı olunması için çalıştıklarını ifade etti.

Biden, görüşmede Almanya’nın savunma bütçesine ayırdığı payı takdir ederek, NATO içindeki sorumluluklarını yerine getirme çabalarını desteklediğini söyledi.

ORTA DOĞU VE İRAN’A YÖNELİK ORTAK DURUŞ

Biden, Scholz ile görüşmesinde Gazze ve Lübnan’daki durumu da ele alacaklarını belirtti. İsrail’in Hamas lideri Yahya Sinvar’ı öldürdüğü yönündeki açıklamaya atıfta bulunan Biden, bu olayın barışa yönelik bir fırsata dönüştürülmesi gerektiğini söyledi. "Gazze’de Hamassız bir gelecek arayalım" diyen Biden, bölgedeki gerginliğin daha büyük bir felakete yol açmaması için işbirliğinin önemine değindi.

Biden ayrıca, İran’ın Rusya’ya insansız hava araçları ve füzeler sağladığını belirterek, Almanya’nın İran’a karşı aldığı tutumdan dolayı memnuniyet duyduğunu ifade etti. İran’ın istikrar bozucu politikalarına karşı Almanya ile ortak çalışmaya devam edeceklerini belirten Biden, bu konuda Almanya'nın desteğinin önemli olduğunu vurguladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN