İstanbul Park skandalı: Sahte kefalet belgesiyle 4 milyar tl'lik yolsuzluk iddiası

İstanbul Park'ın kiralanması ihalesinde devletin 4 milyar TL zarara uğratıldığı iddia edildi. CHP Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'u istifaya çağırdı.

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, İstanbul Park’ın kiralanması ve işletilmesi ihalesinde sahte kefalet senedi kullanıldığını iddia etti. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın düzenlediği bu ihaleyle devletin 4 milyar TL zarara uğratıldığını öne süren Salıcı, Bakan Mehmet Nuri Ersoy'u sert bir şekilde eleştirerek istifaya davet etti.

Salıcı, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma dosyasından elde ettiği bilgilere dayanarak, Lale Cander adlı iş insanının sahibi olduğu şirketin, İstanbul Park ihalesini sahte bir kefalet belgesi sunarak kazandığını iddia etti. Salıcı, bu skandalın Ersoy'un sorumluluğunda olduğunu savunarak, "Devletin dolandırılmasına neden oldunuz" ifadelerini kullandı.

SAHTE KEFALET SENEDİYLE DEVLET ZARARA UĞRATILDI

Oğuz Kaan Salıcı, Lale Cander'in sahibi olduğu Can Bilim Eğitim Kurumları İşletmeciliği Anonim Şirketi’nin, İstanbul Park’ı kiralamak için Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne 7 milyon 683 bin dolarlık kefalet senedi sunması gerektiğini, ancak bu teminatın sahte olduğunu belirtti. Salıcı, kefalet senedinin, daha önce defalarca sahte belgeler düzenlemesiyle bilinen bir Bulgaristan vatandaşı tarafından kurulan Mapfrekefalet Sigorta Aracılık Hizmetleri isimli bir şirket tarafından düzenlendiğini söyledi.

Salıcı ayrıca, söz konusu sahte kefalet senedinin düzenlenmesine aracı olan şirketin de Aksu Sigorta Aracılık Hizmetleri olduğunu, ancak bu firmanın Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bünyesinde hiçbir kaydının bulunmadığını vurguladı. Salıcı’ya göre, bu dolandırıcılık girişimi, devletin denetim mekanizmalarının açıklarını kullanarak gerçekleşmiş.

SAHTE KEFALETLERİN ARKASINDA FASON ŞİRKETLER

İddialar sadece İstanbul Park ihalesiyle sınırlı değil. Salıcı, sahte kefalet senetlerinin, daha önce Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı'na da sunulduğunu ve bu durumun devlet kurumları tarafından tespit edildiğini belirtti. Buna rağmen, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın benzer bir sahtekarlığa izin verdiğini iddia etti.

SALICI'DAN BAKAN ERSOY'A İSTİFA ÇAĞRISI

Salıcı, Bakan Ersoy’un, İstanbul Park ihalesiyle ilgili ortaya çıkan bu iddiaların ardından istifa etmesi gerektiğini vurguladı. "Kendi şirketinizin malına gösterdiğiniz özeni, devletin malına neden göstermiyorsunuz?" diyen Salıcı, bu ihale skandalının peşini bırakmayacaklarını belirtti. Ayrıca, ihalenin iptal edilip edilmeyeceği ve yeni ihalenin kimlere gideceği konusunda sorular yöneltti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN