Gurbetçiye çifte vergi

Gurbetçiye çifte vergi

Varlık barışı gibi uygulamalarla gurbetçinin parasını çekmek için adımlar atan Ankara, şimdi de Almanya ile mali bilgi paylaşım sürecini başlattı. İmzalanan mali şeffaflık anlaşmasına göre Berlin, Almanya’da yaşayan gurbetçilerin Türkiye’deki banka hesaplarını, faiz gelirlerini ve diğer mali varlıklarını takip edecek, gelirlerini vergilendirebilecek.

FEYZA NUR ÇALIKOĞLU

Yıllardan beri rafta bekletilen uygulama kapsamında gurbetçilerin Türkiye’deki banka hesaplarını, faiz gelirlerini ve diğer mali varlıklarını artık Almanya otomatik olarak takip edecek. Almanya’da yaşayıp Türkiye’de geliri olanlar bunu beyan edip vergilendirmek zorunda kalacak. Anlaşma gurbetçiyi her iki tarafa da vergi vermeye zorluyor.

DEVA Partili Mustafa Yeneroğlu uzun yıllardan beri Türk hükümeti tarafından ötelenen uygulamanın vatandaşa iyi anlatılması gerektiğini vurgulayarak bu hususta mağduriyetlere yol açılmaması gerektiğini savundu. Anlaşmadan haberi olmayan Türk vatandaşlarının ceza alabileceğini ve hatta yargılanabileceğini söyledi.

GURBETÇİLER ÇİFT VERGİ ÖDEYEBİLİR

Türkiye’nin içinde bulunduğu yüksek enflasyon, yüksek faiz ve yüksek döviz sarmalından kurtarmak için ekonomi yönetimi vergi konusunda sıkı tutum sergiliyor. Ekonomik darboğaza karşın sıkı para politikası ile birlikte yeni vergiler ve düzenlemeler ortaya koyulurken, bu uygulamalardan gurbetçi vatandaşlarda etkilenecek. Türkiye Maliye Bakanlığı ile Almanya arasında, Almanya’da yaşayan Türk vatandaşlarının Türkiye’deki mali durumlarına ilişkin otomatik bilgi paylaşımı süreci başlatıldı. Bu yeni uygulama, Almanya’da ikamet eden ve Türkiye’de birikimi bulunan kişileri yakından ilgilendiriyor. Almanya maliye daireleri, Türkiye’de gelir elde eden vatandaşlara vergi uyarıları içeren resmi mektuplar göndermeye başladı. Geçtiğimiz aylarda Türkiye ve Almanya arasında mali şeffaflık kapsamında başlatılan otomatik bilgi paylaşımı, iki ülkenin vergi kaçağını önlemeye yönelik iş birliğinin bir parçası olarak hayata geçirildi. Almanya’da yaşayan Türk vatandaşlarının Türkiye’deki banka hesapları, faiz gelirleri ve diğer mali varlıkları artık Alman makamları tarafından otomatik olarak takip ediliyor. Bu yeni uygulama sonucunda Almanya’da yaşayan ancak Türkiye’de gelir elde eden vatandaşlar, bu gelirlerini beyan etmek ve vergilendirmek zorunda kalacaklar. Hamburg Maliye Dairesi’nden bir vatandaşa gönderilen mektupta, 2019 yılında Türkiye’deki Ziraat Bankası’nda elde edilen faiz gelirinin tespit edildiği belirtiliyor. Mektupta, vatandaşın bu gelirini beyan etmediği ve gelir vergisi beyannamesinin 21 Ekim 2024 tarihine kadar güncellenmesi gerektiği ifade ediliyor. Ayrıca, kişinin vergi muafiyet talepleri varsa bunları belgelemeleri gerektiği de vurgulanıyor. Mektupta ayrıca, vergi kanunlarına göre kişinin gelirini beyan etme zorunluluğu olduğu, aksi takdirde cezai işlemlerle karşı karşıya kalabileceği belirtiliyor. Mektuplarda, gelir beyan edilmediği takdirde cezaların ağırlaşabileceği ve ilerleyen süreçte icra yöntemlerinin devreye gireceği uyarısı yapılıyor.

17kr05-mansette-kullanalim.jpg

VATANDAŞIN BİLGİLENDİRİLMESİ GEREKİYORDU

DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu konuya ilişkin açıklamasında, “Türkiye’de elde ettiği gelirin Avrupa’da vergilendirilmesi gibi bir durum söz konusu değil. Yapılması gereken yalnızca Türkiye’de vergisini ödediği ve sahip olduğu malın Almanya’ya bildirilmesi ve bu şartlara uygun olarak Almanya’ya ödedikleri verginin düzenlenmesi” ifadelerini kullandı. Yeneroğlu şöyle konuştu: “Türkiye’nin 2011 yılında yaptığı uluslararası anlaşma nedeniyle ‘otomatik bilgi paylaşımı’ bir zorunluluktu. Türkiye’nin uluslararası kaynaklarını koruması için mecburen içinde bulunması gereken bir durumdu. Türkiye’nin burada vatandaşını mağdur ettiği nokta, diğer ülkelerde olduğu gibi vatandaşını vergi konusunda bireysel olarak uyarmaması, bilgilendirmemesi ve bu insanların yanlışlıkla suç işledikleri bir pozisyona düşmelerini engellemesi gerekiyordu. Ancak hükümet üzerine düşeni yapmadı.”

HÜKÜMET GURBETÇİLER DÖVİZ GETİRSİN DİYE ADIM ATTI

TCMB’nin, “Yurt Dışında Yerleşik Vatandaşlar Mevduat ve Katılım Sistemi (YUVAM) Hesapları Hakkında Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği” Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında olduğu gibi YUVAM hesapları için de faiz oranı alt sınırı, politika faizinin yüzde 70’ine indirildi. Ayrıca, vadelere göre ilave getiri oranları 2’şer puan azaltılarak 3, 6, 12 ve 24 ay vadeli hesaplar için sırasıyla yüzde 1, yüzde 2, yüzde 3 ve yüzde 4 olarak belirlendi. Yeni düzenlemeye göre, YUVAM hesapları, sadece yurt dışından transfer yoluyla ya da yurt dışından efektif olarak geldiğini tevsik eden bir belge karşılığında açılabilecek. Merkez Bankasınca YUVAM hesapları için bankalara artık herhangi bir komisyon ödemesi yapılmayacak. Değişiklikler, 22 Temmuz Pazartesi gününden itibaren geçerli olacak.

YURTDIŞINDA YAŞAYAN VATANDAŞLARA YÖNELİK TOKİ KONUTLARI SENEYE TESLİM

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın 2022’de yurt dışında oturum iznine sahip ve ikamet eden Türk vatandaşlarına ya da mavi kart sahiplerine yönelik yapımını sürdürdüğü konutları 2025 yılında hak sahiplerine teslim etmeyi planlıyor. Bakanlığın 2022’de 4 şehirde başlattığı gurbetçiler için TOKI evleri projesi de hızla ilerliyor. Projedeki evlerin seneye hak sahiplerine teslim edilmesi hedefleniyor. istanbul Sancaktepe’de 2 oda 1 salon ve 3 oda 1 salon nitelikte yapılan 420 konutluk ve 18 dükkanlık proje için 31 Mayıs 2022 tarihinde kura ile hak sahipleri belirlendi. Geçtiğimiz yılın ocak ayında arsa teslimleri biten konutların inşaat çalışmaları hız kesmeden sürüyor. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre inşaat ilerleme seviyesi yüzde 50,51’e ulaştı. İlk planda mega kent İstanbul’da yapılan konutlar ardından Ankara, Bursa ve İzmir’de inşa edilecek. Konut projesiyle yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları kira öder gibi ev sahibi olacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN