Hollanda Mahkemesi, Hollanda'dan İsrail'e yapılan tüm F-35 parçaları ihracatının 7 gün içinde sona ermesi gerektiğine hükmetti. Kararın İsrail'in bu sabaha karşı düzenlediği saldırının ardından gelmesi dikkat çekti.
Hollanda Mahkemesi'nin bugün İnsan Hakları Örgütlerinin itirazını onaylamasının ardından Hollanda, İsrail'in Gazze Şeridi'nde kullandığı F-35 savaş uçaklarının parça teslimatını durdurma kararı verdi. Gruplar, parçaların tedarikinin İsrail'in Hamas'la savaşında uluslararası hukuku ihlal ettiği iddiasına katkıda bulunduğunu ileri sürmüştü.
Fransız Le Monde gazetesinde yer alan habere göre kararda, "Mahkeme, Devlete, bu kararın tebliğ edilmesinden sonraki yedi gün içinde F-35 parçalarının nihai varış yeri İsrail'e olan tüm fiili ihracatını ve transit geçişini durdurmasını emreder" denildi.
'HOLLANDA İNSANCIL HUKUKUNUN İHLALLİNE KATKIDA BULUNUYOR'
ABD'ye ait F-35 parçaları Hollanda'daki bir depoda saklanıyor ve daha sonra mevcut ihracat anlaşmaları yoluyla İsrail dahil birçok ortağa gönderiliyor. İnsan Hakları Grupları, "Hollanda bunu yaparak Gazze'deki savaş insancıl hukukunun ciddi ihlallerine katkıda bulunuyor" diyor.
Aralık ayında Lahey'deki bölge mahkemesi, parçaların tedarik edilmesinin öncelikle hakimlerin müdahale etmemesi gereken siyasi bir karar olduğunu söylemişti. O dönemde mahkeme, "Bakanın yaptığı değerlendirmeler büyük ölçüde siyasi niteliktedir ve yargıçlar bakana büyük ölçüde özgürlük bırakmalı" şeklinde karar vermişti.
Hollandalı yetkililer, tüm F-35 ortaklarına parça tedarik eden ABD tarafından yürütülen bir operasyonun parçası olan teslimatlara müdahale etme yetkilerinin olup olmadığının bile net olmadığını belirtmişti. Hükümet avukatları ayrıca, Hollandalıların parçaları Hollanda'daki depodan temin etmemesi halinde İsrail'in bunları kolaylıkla başka bir yerden temin edebileceğini savunmuştu.
Devletler arasındaki anlaşmazlıklara karar veren Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı, İsrail'in Gazze'deki soykırım eylemlerini önlemek için mümkün olan her şeyi yapması gerektiğini söyledi. Temyize katılan gruplardan biri olan PAX Hollanda, bu kararın "davamızda olumlu bir karara olan güvenimizi güçlendirdiğini" söyledi.
Öte yandan İsrail, güvenli bölge olduğunu iddia ederek insanları sürdüğü Gazze'nin Mısır sınırındaki Refah'a saldırılarında 100'den fazla kişi hayatını kaybetti.