O tarihte dünyamıza düşecek! Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan 2.6 tonluk çöp atmosfere giriyor

O tarihte dünyamıza düşecek! Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan 2.6 tonluk çöp atmosfere giriyor

2021 yılında Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan fırlatılan 2.6 tonluk çöp dünyaya düşecek! Tarih verildi, atmosfere giriş yapıyor...

Mart 2021'de Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) fırlatılan ve tonlarca ağırlığındaki Exposed Pallet 9 (EP9) adlı kargo paleti, Dünya atmosferine düşmek üzere. Uzay istasyonunda kullanılmış veya gereksiz ekipmanların imha edilmesi için yaygın bir yöntem olan bu işlem, genellikle nesnelerin atmosferde zararsız bir şekilde yanmasını sağlar. Ancak bu kez, Dünya atmosferine girecek olan bu kargo paleti, bugüne kadar bilinen en ağır uzay çöpü olacak.

O TARİHTE DÜNYA ATMOSFERİNE GİRECEK

NASA straps a new space debris sensor onto the ISS

Donanımhaber'den edinilen bilgiye göre 2,6 tonluk batarya paketi, 8-9 Mart tarihleri arasında atmosfere giriş yapması bekleniyor. Bu batarya paketinde bulunan nikel-hidrojen bataryaların çoğu doğal olarak yanacak olsa da, bazı parçaların yüzeye ulaşması muhtemel görünüyor. Avrupa Uzay Ajansı (ESA), uzay çöpünün izlenmesi konusunda aktif bir rol üstlenmiş durumda ve bu durumun insan güvenliği açısından çok az bir risk taşıdığını belirtti.

Ancak henüz tam olarak belirlenemeyen bir konu var: uzay çöpünün düşeceği yer. Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi'nden gökbilimci Jonathan McDowell'a göre, batarya paketinin atmosfere girişi 9 Mart gün ortasına kadar gerçekleşebilir. McDowell, 500 kilogramlık bir parçanın yüzeye ulaşma olasılığının olduğunu ifade etti.

DÜNYA ÇEVRESİNDE 37 BİNDEN FAZLA ENKAZ PARÇASI VAR

Explainer: What Is Space Junk and How Does It Affect the Environment?

Dünya çevresinde şu anda 37.000'den fazla enkaz parçasının döndüğü tahmin ediliyor. Özellikle özel şirketlerin artan fırlatma sayıları nedeniyle bu enkazın önümüzdeki yıllarda artması bekleniyor. ESA'ya göre her hafta birçok büyük uzay nesnesi Dünya atmosferine giriş yapıyor ancak bunların çoğu yanarak yok oluyor

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN