Türkler çalışmadı yabancılara yöneldi! Bu sefer Suriyeli de değil Afgan da: Onlar en zorlu şartlarda bile yılmadan çalışıyorlar

Türkler çalışmadı yabancılara yöneldi! Bu sefer Suriyeli de değil Afgan da: Onlar en zorlu şartlarda bile yılmadan çalışıyorlar

Giresun’da fındık toplama zamanının gelmesiyle birlikte işçi sorunu da baş gösterdi. Hal böyle olunca üretici bu sorunu çözmek için yabancılara yöneldi. Ancak tercih edilen işçiler bu sefer Suriyeli de değil Afgan da. İşte, fındık toplamada zorlu şartlara aldırmadan çalışan o işçiler…

Giresun, dünyanın en kaliteli fındıklarının üretildiği yer olarak biliniyor. Ancak artan maliyetler ve yerli işçilerin fındık hasadına yönelik ilgisinin azalması, fındık üreticilerini alternatif çözümler aramaya yönlendirdi. Bu bağlamda, Afrikalı öğrenciler, Giresun'un fındık bahçelerinde önemli bir rol üstlenmeye başladı.

“YERLİ İŞÇİ BULMAK ÇOK ZOR”

Giresunlu fındık üreticisi Bekir Bayram, yerli işçi bulmanın zorluğuna dikkat çekerek, “Yerli fındık işçisi bulmak oldukça zor. Ya yüksek yevmiye istiyorlar ya da kendi işlerinin yoğunluğu nedeniyle başkasına yardım edemiyorlar. Bu durum bizi başka arayışlara yöneltti,” dedi. Bayram, Giresun Üniversitesi’nde okuyan Afrikalı öğrencilerle iş birliği yaparak, hem kendi sorununa çözüm buldu hem de öğrencilerin harçlıklarını kazanmalarına yardımcı oldu.

afrikali-ogrenciler-giresunda-findik-bahcesinde-calisiyor-1.jpg

YERLİ İŞÇİLERİ ARATMIYORLAR

Bayram, Giresun Üniversitesi’nde eğitim gören Gine, Kamerun ve Zambiyalı öğrencilerin fındık toplama sürecindeki performansından son derece memnun. “Zorlu arazilerde dahi yabancılık çekmeden çalışabiliyorlar ve yerli işçileri aratmıyorlar. Gelecek yıllarda da onlarla çalışmayı düşünüyorum,” ifadelerini kullandı.

afrikali-ogrenciler-giresunda-findik-bahcesinde-calisiyor-2.jpg

FINDIKLA YENİ TANIŞIYOR

Zambiyalı öğrenci Gift Muyenga, fındık toplayarak okul masraflarını karşıladığını belirtti. “Giresun’a gelmeden önce fındığın ne olduğunu bilmiyordum. Burada öğrenip topluyorum. Arazi şartları zorlayıcı, çünkü bizim coğrafyamız düzlük, burası ise yamaç,” dedi. Ayrıca Muyenga, çalıştığı süre boyunca ailesine fındık götürmeyi ve Giresun’daki anılarıyla ilgili yazmayı planladığını da sözlerine ekledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN