Kosova'da ne oldu, savaş mı çıktı? Kosova'da SON DURUM

Kosova'da ne oldu, savaş mı çıktı? Kosova'da SON DURUM

Kosova’da 1 Ağustos günü yürürlüğe girmesi planlanan ve ülkeye girmek isteyen Sırbistan plakalı araçlarla ilgili geçici plaka ve geçiş belgesinin uygulanmasına az bir zaman kalan bölgede tansiyon iyice yükseldi. Ülkenin kuzey bölgesindeki Sırplar'ın bulunduğu Mitroviça’da sirenler çölmaya başlarken Sırpların sınırı kapattıkları bilgisi paylaşıldı. Yaşanan bu gelişmelerin ardından ise 'Kosova'da ne oldu, savaş mı çıktı?' soruları gündeme oturdu. İşte, Kosova Cumhuriyeti'nde son durum..

Kosova’nın kuzey bölgesinde yoğunluk olarak Sırpların yaşadığı Mitroviça’da siren sesleri yükselmeye başladı. Mitroviça’daki siren seslerinin 1 Ağustos Pazartesi günü yürürlüğe girecek olan Sırpların ülkeye girişlerinde onlara geçici plaka ve geçiş belgesi uygulaması sağlayan yasa tasarısını protesto edilmesi amacıyla kentte yaşayan Sırpları bir araya getirme protestoya davet etmek için çalındığı söylendi. Kosova'da yaşanan bu gelişmelerin ardında ülkede neler olup bittiği araştırılmaya başlanırken son durumlar hakkında bilgi sorgulamaları yapıldı.

Kosova'da ne oldu, savaş mı çıktı

Kosova Cumhuriyeti'nde ne oldu?

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, geçtiğimiz hafta Kosova Başbakanı Kurti'nin bir açıklamasında dile getirdiği "Kosova'ya girecek Sırplara geçici kimlik verilecek" ifadelerine cevap olarak "Kosovalı Sırplar, daha fazla zulme tahammül etmeyecek." diye konuşmuştur. Vucic'in bu açıklamalarının hemen ardından ise Kosova-Sırbistan sınırında bir hareketlenme görüldü. İki ülkenin sınırında hava saldırısında kullanılan sirenler aktif edilirken Kosova'ya ait zırhlı birlikler teyakkuza geçtiği söylendi. Aynı zamanda sınıra barikatlar da çekildi.

Kosova ile Sırbistan arasındaki geçici plaka ve belge gerginliği'

Kosova ile Sırbistan arasında 2016 yılında imzalanan serbest trafik dolaşımıyla ilgili anlaşma süresinin 15 Eylül tarihinde dolması sonrası Kosova hükümeti ülkede yalnızca Kosova plakalı araçların dolaşabileceğini söylemişti. Ülkeye giriş yapmak isteyen Sırplar için de geçici plaka şartına tabi tutulmuşlardı. Kosova hükümetinin araç plakası konusundaki karşıtlık ilkesinde dolayı da ülkenin kuzey bölgesindeki Sırpların yaşadığı bölgede tansiyonlar iyice yükselmişti. Hükümeti kararı onaylamak ve uygulamaya koyabilmek adına Kosova ile Sırbistan'ın arasındaki sınır kapıların silahlı özel polis birimler göndermek istemiş, bu durum ise Sırplar tarafından protesto edilmişti.

Sırplar şimdi de, 1 Ağustos günü yürürlüğe alınacak olan geçici plaka ve geçiş belgesi uygulamasına karşı tepkilerini göstermeye başladılar. Çok sayıda yolu trafiğe kapatan Sırplar, Yarinye ve Bırnyak sınır kapılarına giden tüm yolları da ablukaya aldılar. Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic'in bu akşam yaptığı açıklamar sonrasında sosyal medyada bazı görüntüler yayınlanmaya başlarken görüntülerde Sırbistan- Kosova sınırında yoğun bir hareketliliğin olduğu görüldü.

Kosova'da ne oldu, savaş mı çıktı

"Amacımız barışı aramak, teslim olmayacağız"

Kosovalı Sırplardan, Arnavut vatandaşlara karşı herhangi bir saldırı olmayacağını belirten Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, açıklamasında atmosferin iyice ısındığını ve bu kararla Sırpların daha fazla vahşeti görmeyeceğini dile getirdi. Amaçlarının barışı sağlamak olduğunu vurgulayan Vucic, Arnavutların bu konuda akılcı davranmalarını ve Sırpların da provokasyonlara kesinlikle kapılmamasını söyledi. Çatışma ve savaş istemiyoruz diye konuşan Vucic, aynı zamanda teslim olmayı düşünmediklerini de sözlerine ekledi.

Ülkesinin herhangi çatışmalara sebep olan ve çatışmanın içinde olmak istemeyen bir taraf olduğunu belirten Vucic, Sırbistan'ın Miloşeviç ve Tadiç zamanlarında olduğu gibi kolaylıkla yenileceği düşünülen bir ülke olmadığından bahsetti.

Öne Çıkanlar
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN