Türkiye'deki üretimin büyük bir bölümünü karşılayan Bursa, bu yıl hasada 20 gün erken başladı. Dalından tek tek toplanan kırmızı cennet, toplandığı gibi pazara götürülüyor. Kilosu 60 TL'den alıcı bulan ürünler dolaba stoklanıyor. Çiftçi ise ürün hasadına yetişmekte zorlanıyor. İşte tüm detaylar…
Bursa'nın dağ ilçelerinden biri olarak karşımıza çıkan Keles, ahududu üretiminde önde gelen ilçelerden biri olarak bilinmektedir. Bu sene hasadı 20 gün erkene çekilen ahududular olumsuz hava şartları nedeniyle erkenden olgunlaştı. Çiftçi hasada erken başlarken mevsimlik işçi bulunamaması üretici tedirgin ediyor. Çiftçiler hasadı yetiştirememe durumu nedeniyle ürünlerin ziyan olabileceğinden korkarken yaz ve sonbahar aylarında sıklıkla tüketilen ahududuların kilogram fiyatının 60 TL'den satıldığını söyledi. İşte tüm detaylar…
İKİ FARKLI ÇEŞİDİ BULUNUYOR
Hava şartları nedeniyle ahududuların bu yıl erken olgunlaştığını ifade eden Ali Dündar, kendi bahçesinde yetiştirdiği ürünleri vatandaşta buluşturuyor. Organik topraklarında ahududu yetiştirdiğini ifade eden Dündar, iki çeşit ürün bulunduğunu söyledi.
Dündar, “Biri yediveren diğeri normal. Normali bir kere olan mahsul olduğu için en çok tercih edilendir. Normal ahudududan en çok reçel yapılır. Bu ahududuyu her yerde bulamazsınız. Gelen müşterilerimize memnuniyetle veriyoruz. Her yıl daha fazlasını tercih ediyorlar ama elimizden gelen imkanımız bunlardır. Bu kadar tedarik yapabiliyoruz.” dedi.
Bu yıl kilogram fiyatının 60 TL'den satıldığını ifade eden Dündar, hava şartları nedeniyle meyvelerin birden olgunlaştığını söyledi. Ahududuların olgunlaşması için önünde daha 20 günlük bir süreç olduğunu ifade eden Dündar, “Yetiştiremiyoruz, mahsuller dökülüyor. Eleman bulma sıkıntısı çekiyoruz. Köyler bitiyordu; insanlar dinleniyordu, ondan sonra ahududu topluyorduk. Bizim mahsulümüz ziyan olmuyordu. Şimdi ziyan oluyor. Dökülüyor ama yapacak bir şeyimiz yok. Esinti olduğu için ahududu erken oldu. Elimizden geldiğince topluyoruz" sözlerini vurguladı.