Adalet Bakanı Tunç'tan Engin Polat'ın tahliyesine ilişkin açıklama: Tutuksuz yargılanması suçsuz olduğu anlamına gelmez

Adalet Bakanı Tunç'tan Engin Polat'ın tahliyesine ilişkin açıklama: Tutuksuz yargılanması suçsuz olduğu anlamına gelmez

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Engin Polat'ın tahliye edilmesine ilişkin, "Görülmekte olan bir davayla ilgili konuşmak uygun değildir. Bir kişinin tutuklu yargılanması onun suçlu olduğu anlamına gelmediği gibi tutuksuz yargılanması da suçsuz olduğu anlamına gelmez. Bırakalım yargı işini yapsın." dedi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İstanbul 2 No'lu Barosu tarafıdan 2024-2025 Adli Yıl Açılış Töreni'ne katıldı. İstanbul Üniversitesi Prof. Dr. Cemil Bilsel Konferans Salonu'nda düzenlenen törene Bakan Tunç'un yanı sıra TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Cüneyt Yüksel, eski Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, İstanbul 2 No'lu Barosu Başkanı Yasin Şamlı, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, kamu kurumlarından temsilciler, akademisyenler ve avukatlar katılım gösterdi.

Programın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Tunç, Engin Polat'ın serbest bırakılması, teğmenlerin yemini ve Özgür Özel hakkında konuştu.

'TUTUKSUZ YARGILANMASI SUÇSUZ OLDUĞU ANLAMINA GELMEZ'

Engin Polat'ın tahliyesine ilişkin soruya Tunç, "Yaklaşık 1 yıllık soruşturma söz konusu oldu. Görülmekte olan bir davayla ilgili konuşmak uygun değildir. Buradaki konuya hakim olan elbette ki o dosyaya bakan hakim ve savcılardır. Kimin serbest bırakılıp kimin tutuklanacağına ceza kanunlarımız çerçevesinde karar verecek olanlar hakimlerimizdir. Bir kişinin tutuklu yargılanması onun suçlu olduğu anlamına gelmediği gibi tutuksuz yargılanması da suçsuz olduğu anlamına gelmez. Bırakalım yargı işini yapsın. Tabii bunu fırsat bilip yargı üzerinde ağır eleştirilerde bulunanlar var. Burada yargı mensuplarımız kılı kırk yararak bir çalışma yürütüyor. Elbette ki hatalı kararlar olursa bu kararların düzeltilme mekanizmaları da yine yargı sistemimiz içerisinde var" şeklinde yanıt verdi.

'ÖZEL'İN PARMAK SALLAYANLARA DESTEK BİLDİRMESİ TALİHSİZLİKTİR'

'Yargıya parmak sallama polemiği'ne ilişkin konuşan Tunç, “Görülmekte olan bir davayla ilgili olarak siz eğer yargılama yapanlara yönelik birtakım sözler sarf ederseniz, o zaman tehlikeli bir durum ortaya çıkar. Burada Sayın Özgür Özel, özellikle kendi belediye başkanının yargıya yönelik parmak sallamasına ve ona verdiği cevap olarak onun yanında olduğunu ifade etmesi bir talihsizliktir. Bu konuda kendi belediye başkanını yargıya müdahale etmemesi konusunda bir genel başkan olarak, 'Bırakın yargı görevini yapsın, en doğru sonuca ulaşsın' demeliydi. Siz parmak sallayıp yargıyı tehdit ederek şu sonucu vermezseniz şöyle olur, kaos çıkar şeklindeki durumlar eski Türkiye manzaralarıdır. Geçmişte yargıyı arka bahçe yapanlar, bugün ortaya çıkıp 'Biz başkanımızın yanındayız, yargıya parmak salladığı noktada da ona destek oluyoruz' derseniz o zaman sorumlu bir harekette bulunmamış olursunuz. Bunu yapmaman gerekirdi, yargıya parmak sallanmaz şeklinde bir tavsiyede bulunacakken onun yanında olduğunu ifade etmesi, Özgür Özel için bir şanssızlık olduğunu ifade etmek durumundayız" dedi.

'GEREKLİ İNCELEMELER VE SORUŞTURMALAR YAPILIR'

Kara Harp Okulu mezuniyet töreninde "Mustafa Kemal'in askerleriyiz" sloganı attıktan sonra ant içen teğmenlere ilişkin soruyu da yanıtlayan Tunç şu ifadeleri kullandı:

"Askerlerimizin kanunen yaptığı yemin bellidir. Bu yemin edilip tören bittikten sonra yürürlükten kaldırılan farklı bir yemin, bir grup teğmen tarafından tekrar edildi. Bu durum tabii kamuoyunda tartışmalara neden oldu. Özellikle ordumuzun yıpratılmaması gerekir, ordumuz peygamber ocağı, çok badirelerden geçti. Ordumuz bizim gözbebeğimiz. Bu tür durum ve davranışların doğru olmadığını Sayın Cumhurbaşkanımız bugün de ifade ettiler. Kanunen yapmak zorunda olduğunuz bir yemini yaptıktan sonra tekrar yürürlükte olmayan başka bir yemini farklı bir gösteri halinde yapmaya kalkışırsanız, bunun askeri disiplin açısından bir sorun olduğunu söylemiştim. Elbette ki bunun arka planının araştırılması ve soruşturulması hassasiyetimizi de söyledik. Cumhurbaşkanımız da bugün ordunun yıpratılmaması ama bu tür disiplinsiz hareketlerin de kabul edilmeyeceğine yönelik açıklamalarını gerçekleştirdi. Bu minvalde gerekli inceleme ve soruşturmalar yapılır"

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (26)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
26 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN