İsrail’den Fransa’ya EURONAVAL tepkisi: Tel Aviv, Macron’a karşı diplomatik adım atmaya hazırlanıyor

İsrail’den Fransa’ya EURONAVAL tepkisi: Tel Aviv, Macron’a karşı diplomatik adım atmaya hazırlanıyor

İsrail, Fransa’nın EURONAVAL fuarında İsrailli savunma firmalarına getirdiği yasak nedeniyle Fransa Cumhurbaşkanı Macron’a karşı diplomatik ve yasal adımlar atmaya hazırlanıyor. İsrail Dışişleri Bakanı Katz, bu kararı “kabul edilemez” olarak nitelendirdi ve geri çekilmesi çağrısında bulundu.

Fransa’nın İsrailli savunma firmalarının kasım ayında Paris’te düzenlenecek EURONAVAL Uluslararası Deniz Savunma Fuarı'na katılımını yasaklama kararı, İsrail tarafından tepkiyle karşılandı. İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a karşı yasal ve diplomatik girişimlerde bulunacaklarını açıkladı.

'İSRAİLLİ ŞİRKETLERİN İKİNCİ KEZ BOYKOT EDİLMESİ KABUL EDİLEMEZ'

Katz, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, İsrail Dışişleri Bakanlığı’ndan, Macron’un İsrailli şirketlerin EURONAVAL fuarında ürünlerini sergilemesini engelleyen kararını geri almak için harekete geçmesini talep ettiğini belirtti. Katz, "İsrailli şirketlerin ikinci kez boykot edilmesi ve bu tür kısıtlayıcı tedbirlerin uygulanması, özellikle dost ülkeler arasında kabul edilemez ve demokratik olmayan bir yaklaşımdır" ifadelerini kullandı.

EURONAVAL yönetimi, 15 Ekim’de yaptığı açıklamada, Fransa’nın, İsrail delegasyonuna yalnızca sınırlı katılım izni verileceğini duyurmuştu. Bu kısıtlama kapsamında, İsrail firmalarının fuarda stant açmasına veya ekipman sergilemesine izin verilmeyecek. Ancak, Paris yönetimi belirli koşullar altında İsrail delegasyonunun fuara katılımını onaylayacağını açıklamıştı.

İsrail tarafı, Fransa’nın bu kararını “kabul edilemez” olarak nitelendirerek, Macron yönetimini söz konusu kısıtlamaları tamamen geri almaya davet etti. Bu durum, iki ülke arasında yeni bir diplomatik gerilimi tetikleyebilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN