İngiliz bakan Lammy: Çin ile aramızda demir perde olmamalı

İngiliz bakan Lammy: Çin ile aramızda demir perde olmamalı

Son yıllarda Batılı ülkelerle arası açılan Çin’de temaslarda bulunan İngiliz bakan Lammy, ikili ilişkileri giderek bozulan iki ülke arasında yapıcı diyaloğun geliştirilmesini ifade ederek "Aramızda demir perde olmamalı" dedi.

Çin başkenti Pekin'de Çin Başbakan Yardımcısı Ding Şüeşiang ve Dışişleri Bakanı Vang Yi ile bir araya gelen İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, son yıllarda ikili ilişkileri giderek bozulan iki ülke arasında yapıcı diyaloğun geliştirilmesini ve iş birliğinin derinleştirilmesini istediklerini belirtti.

Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Lammy, Vang ile görüşmesinde İngiltere ve Çin'in geniş ortak çıkarlara sahip olduğunu vurgulayarak, "Aramızda demir perde olmamalı" ifadesini kullandı.

İngiltere'nin Tayvan konusunda Çin ile diplomatik ilişkilerini kurarken verdiği taahhütlere bağlı olduğunu dile getiren Lammy, bu politikaya bağlı kalmayı sürdüreceklerini vurguladı.

Çinli bakan Vang da dünyanın benzersiz meydan okumalarla karşı karşıya bulunduğu bir dönemde büyük güçler arasındaki rekabetin küresel meselelere hakim olmaması gerektiğinin altını çizerek, İngiliz İşçi Partisi hükümetinin Çin ile uzun vadeli, istikrarlı ve stratejik ilişkiler geliştirme girişimini olumlu karşıladıklarını belirtti.

Çin'in İngiltere ile ticaret, finans, yeşil kalkınma, bilim ve teknoloji, sağlık ve eğitim alanlarında iş birliğine hazır olduğunu kaydeden Vang, tarafların birbirlerinin kaygılarına saygı göstermesi ve iş birliğine yönelik olumlu atmosfer yaratmak üzere eşitlik temelinde diyalog kurmasının gereğine işaret etti.

‘TAYVAN VE HONG KONG, ÇİN'İN İÇ İŞLERİ’

Vang, İngiltere'nin, Çin'in eski İngiliz sömürge yönetimi olan Hong Kong'da korumaya söz verdiği özerk yönetim yapısını aşındıran adımlarına ve Çin ile egemenlik ihtilafı içindeki Tayvan'ın durumuna dair kaygılarına ilişkin, "Tayvan ve Hong Kong, Çin'in iç işleridir. Ülkelerin birbirlerinin iç işlerine karışmaması, uluslararası ilişkilerin temel normu" değerlendirmesinde bulundu.

Lammy, Başbakan Yardımcısı Ding ile görüşmesinde de yeni İşçi Partisi hükümetinin Çin ile yapıcı diyaloğu güçlendirmeyi, çeşitli alanlarda işbirliğini derinleştirmeyi ve küresel sorunlara ortak yanıtlar aramayı amaçladığını kaydetti.

Ding ise Çin ile İngiltere'nin çıkarlarının "derinden bağlı" olduğunu, iki ülke arasında "istikrarlı" ve "karşılıklı yarar sağlayan" bağlar kurmaya hazır olduklarını dile getirdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN