Uyanır uyanmaz esnememizin nedeni meğer hayati öneme sahipmiş! Her sabah mutlaka yapın

Uyanır uyanmaz esnememizin nedeni meğer hayati öneme sahipmiş! Her sabah mutlaka yapın

İnsanların ortak özelliklerinden biri de sabah uyandıklarında gözlerini ovuşturması ve uzuvlarını esnetmesi. Peki, neden esneriz? Esneme gerçekten önemli mi? İşte, esnememizin nedenleri ve vücuda etkileri...

Çoğu insan esnemeyi spor veya fiziksel eforla ilişkilendirir. "Hazır. Dikkat. Başla!" ifadesini okuduğunuzda, muhtemelen koşucuların veya yüzücülerin tabanca yarışı başlatmadan önce vücutlarını esnettiğini veya salladığını hayal ettiniz.

Bununla birlikte, esneme sadece sporun öncüsü olmaktan daha fazlasıdır. Esneme fiziksel performansı artırırken (örneğin, sporcuların yarıştan önce ısınması), esnemenin genel olarak ve herhangi bir ortamda iyi bir şey olduğunu belirtmek önemlidir.

ESNEMENİN VÜCUDA ETKİLERİ NELER?

Haberturk'te yer alan habere göre, kardiyovasküler (Kardiyovasküler hastalık: Kalp ve kan damarlarını etkileyen sağlık sorunları) sistemden sinir sistemine kadar, esneme bize birçok farklı şekilde yardımcı olur. Örneğin, bütün gün masanızda oturduğunuzu ve saatlerce bilgisayarınıza baktığınızı hayal edin. Belki de esneme hakkında yazan bir yazarsınız.

Bu aktiviteden birkaç saat sonra omuzlarınızda ve vücudunuzdaki diğer eklemlerde sertlik fark edeceksiniz. Araştırmalar, bunun zamanlarının yüzde 75'inden fazlasını oturarak ve çalışarak geçiren kişilerde oldukça yaygın olduğunu gösteriyor. Doktorlar böyle durumlarda saatte sadece 3 dakika kadar esnemenin bile sürekli oturmanın veya ayakta durmanın günlük yorgunluk ve ağrılarla mücadelede yardımcı olabileceğini savunuyor.

UYKU VE ESNEME ARASINDAKİ BAĞLANTI NEDİR?

İnsanlar ortalama olarak gecede 8 saat uyurlar. Bu süre zarfında kaslar, gevşemiş hallerinde korudukları doğal gerginliklerini kaybederler. Benzer şekilde, uyuduğumuzda vücudumuz sürekli olarak su kaybeder; çoğunlukla su, soluyarak ve terleme nedeniyle kaslarımız bu suyu kaybeden ilk organlardır. Bu ton kaybı, susuzlukla birlikte, bizi sert hissederek uyanmamıza neden olur.

Bu yüzden uyandığımızda esnemeye yöneliriz. Esneme, kas tonusunu yeniden kazanmamıza ve o sertlik hissinden kurtulmamıza yardımcı olur. Uyanırken, içgüdüsel olarak yapılan bu kasılarak esneme hareketlerine pandikülasyon denir; ve bu sadece insanlarda değil, diğer memelilerde de yaygındır.

PANDİKÜLASYON SÜRECİ

Her uyandığımızda esniyor gibiyiz; bu yaptığımız en doğal davranışlardan biri ve temelde ağız kasları için bir esneme. Bu, esnemenin pandikülasyondan ayrı olmadığı, aslında pandikülasyonun bir alt süreci olduğu anlamına gelir. (Pandikülasyon: İçgüdüsel olarak yapılan bu kasılarak esneme hareketleri)

Pandikülasyon ve genel olarak esneme, vücudun önemli ve hayati bir sürecidir. Kan dolaşımını hızlandırır, kas tonusunu geri kazandırır ve bize iyi ve üretken bir gün geçirmemiz için en iyi şansı sunar.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN