Ankara ve Berlin arasında sınır dışı gerilimi: Almanya’da 16 bin Türk sınır dışı edilmeyi bekliyor

Ankara ve Berlin arasında sınır dışı gerilimi: Almanya’da 16 bin Türk sınır dışı edilmeyi bekliyor

Almanya’da yaklaşık 16 bin Türk vatandaşı, iltica başvuruları reddedildiği için sınır dışı edilmeyi beklerken, Ankara ve Berlin arasında bu sürecin nasıl uygulanacağı konusunda anlaşmazlık yaşanıyor.

Federal Göç ve Mülteciler Dairesi verilerine göre, Almanya'da iltica başvurusu kabul edilmediği için Türkiye'ye geri gönderilmesi gereken yaklaşık 16 bin Türkiye vatandaşı yaşıyor.

Alman haber ajansı dpa'nın Federal Göç ve Mülteciler Dairesi'nden (BAMF) edindiği bilgilere göre, Almanya'yı terk etmesi gereken 15 bin 789 Türk vatandaşından 12 bin 835'inin müsamaha belgesi bulunuyor. Almanya'da ülkeyi terk etmesi gereken ancak sınır dışı edilmelerinin önünde geçici bazı engeller bulunan yabancılara müsamaha belgesi veriliyor. Almanya'da sınır dışı edilmesi gereken yabancıların yüzde 7'sini Türk vatandaşları oluşturuyor.

DW Türkçe'nin aktardığına göre, Almanya hükümetinin bir soru önergesine verdiği yanıta göre, 2024'ün ilk yarısında iltica başvurusu reddedilen 441 kişi Almanya'dan Türkiye'ye sınır dışı edildi. 2023 yılında ise bin 300 Türk vatandaşı Türkiye'ye geri gönderilmişti.

NASIL UYGULANACAĞI HENÜZ BELİRSİZ

Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün İstanbul'da yapacağı görüşmede Almanya'da ikamet izni bulunmayan Türk vatandaşlarının geri gönderilmesinin de gündeme gelmesi bekleniyor.

Alman hükümeti iltica başvurusu kabul edilmeyen Türk vatandaşlarının sınır dışı edilmesi sürecini hızlandırmak istiyor. Alman hükümet kaynaklarına göre Erdoğan, Scholz'a kendi vatandaşlarını geri almayı ilkesel olarak kabul ettiği mesajını verdi. Ancak şimdi mesele bunun ne şekilde hayata geçirileceğinde düğümleniyor.

DW Türkçe'nin edindiği bilgilere göre Berlin, Türkiye'ye geri gönderileceklere her defasında polislerin de eşlik edecek olması nedeniyle bu kişilerin küçük gruplar hâlinde tarifeli uçaklarla gönderilmesini istemiyor, bunun hem çok zaman alacağına hem de çok maliyetli olacağına işaret ediliyor.

Alman tarafı bunun yerine Türkiye'ye geri göndermenin charter uçaklarıyla geniş gruplar hâlinde olmasını istiyor. Ankara ise Türkiye'nin böyle toplu sınır dışı yapılacak bir ülke olmadığını, kamuoyuna böyle bir görüntü verilmek istenmediğini iletiyor.

İLTİCA BAŞVURULARINDA TÜRKLER ÜÇÜNCÜ SIRADA

BAMF'ın verilerine göre, 2024 yılının Ocak ve Eylül ayları arasında 24 bin 462 Türk vatandaşı Almanya'ya iltica başvurusunda bulundu. Türk vatandaşları, Almanya'ya iltica başvurusu yapanlar arasında Suriye ve Afganistan'dan gelenlerin ardından üçüncü sırada yer alıyor.

Türk vatandaşlarının iltica başvurularının kabul oranında da önemli düşüş var. 2019'da yüzde 47,4 olan kabul oranı 2024'te yüzde 9,6'ya geriledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN