Japonya'da depreme karşı ‘havada yüzen ev sistemi’

Japonya'da depreme karşı ‘havada yüzen ev sistemi’

Japonya’da araştırmacılar, deprem sırasında evlerin yerden yukarı kalkmasını ve böylece yıkım ihtimalinin en düşük orana indirgenmesini sağlayacak bir proje geliştirdi.

Bilim insanlarının üzerinde çalıştığı bu projeyle deprem sırasında evleri yıkımdan koruyacak ‘evleri kaldırma teknolojisi’ ile evlerde bulunan sensörler, yerden gelen sarsıntıları hissettiğinde hava ile sıkıştırılacak olan sönmüş bir hava yastığının üzerinde konumlandırılarak havaya kaldırılıyor. Kısa bir zaman diliminde tepki gösterip uygulamaya geçen sistem sayesinde binadaki yapı hasarları en aza indirgenebileceği öngörülüyor.

Yüzden fazla eve uygulanan sistem sayesinde evlerin şiddetli sarsıntılar geçirmesine rağmen bütünlüğünü koruyabildiği bildirildi. Sonuçların başarılı olmasıyla birlikte aynı sistemin hastaneler ve okullar içinde uygulanması için taleplerin oluşturulduğu bildirildi.

"HAVADA YÜZEN EV SİSTEMİ"

Sürekli deprem yaşayan bir bölgede bulunan Japonya’da afet yönetiminde önemli ilerlemeler kaydedilerek depreme dayanıklı evler yapıldı.

Yüzen ev sistemiyle, acil sorunlara hızlı çözümler bulunmaya çalışılıyor ve birçok sismik hareketlilik yaşayan ve korunmasız olan bölgelerin güvenliği artırılıyor. Küresel çapta, sismik hareketlerin aktif olduğu bölgelerde inşaat güvenliğini artırabilmek için uygulanan yöntemlerden biri haline gelebilecek olan bu proje, doğal afetlere karşı halkın güvenliğini sağlamada kalıcı rol oynayabilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN