Meloni’nin Arnavutluk anlaşmasına mahkemeden darbe: Sığınmacılar tekrar İtalya’ya dönüyor

Meloni’nin Arnavutluk anlaşmasına mahkemeden darbe: Sığınmacılar tekrar İtalya’ya dönüyor

İngiltere’nin düzensiz sığınmacıları Ruanda’ya gönderme planı fiyaskoyla sonuçlanırken İtalya’nın aşırı sağcı başbakanı Meloni’ye mahkeme engeli çıktı. Geçen hafta 16 sığınmacının Arnavutluk’a gönderilmesiyle plan uygulanmaya başlamıştı. Ancak İtalyan yargıçlar, söz konusu kişilerin tekrar İtalya’ya iade edilmesi yönünde karar verdi.

İtalya’nın denizde kurtarılan göçmenleri Arnavutluk’ta kurulacak merkezlere yollama planı geçen perşembe ilk kez uygulanmaya başlarken mahkeme engeliyle karşılaştı. Bir mahkeme, Arnavutluk’taki yeni bir İtalyan göç merkezinde tutulan son 12 sığınmacının İtalya’ya nakledilmesi gerektiğine hükmederek, aşırı sağcı Roma hükümeti ile Tiran arasında tartışmalı anlaşmaya ağır bir darbe indirdi.

Mahkemenin kararı İtalya Başbakanı Meloni’yi kızdırdı. AB’nin Perşembe günü görüşülen ve göçe yönelik yeni sert yaklaşımının bir parçası olarak blok dışında göçmen işleme ve gözaltı merkezleri kurma yollarını araştırma planlarının uygulanabilirliği ve yasallığı konusunda şüpheleri artırdı.

İtalyan yargıçların Cuma günü verdiği karar, Perşembe günü işleme merkezine gelen 16 kişilik ilk sığınmacı grubundan dördünün derhal İtalya’ya geri gönderilmesinin ardından Roma hükümetinin yeni tesisinin boşaltıldığı anlamına geliyor. İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’nin partisi İtalya’nın Kardeşleri, sosyal medya üzerinden kararı öfkeyle kınayarak “İtalya’nın sınırlarını ortadan kaldırmak isteyen” “siyasallaşmış yargıçları” suçladı. Buna izin vermeyeceğiz” açıkamasını yaptı.

"TEMYİZ MAHKEMESİNE GİDECEĞİZ"

İçişleri Bakanı Matteo Piantedosi ise, “Temyiz mahkemesine gideceğiz. İtalya’nın Arnavutluk’ta başardığı şeyi devam ettireceğiz ve ötesinde bu Avrupa hukuku haline gelecek” diye konuştu. İtalyan hükümetinin eninde sonunda ülkeleri Mısır ve Bangladeş’e geri gönderilmeleri gerektiğini savunduğu 16 kişi Çarşamba günü askeri bir gemiyle İtalya’nın Lampedusa adasından Arnavutluk’un Shëngjin limanına ulaşmıştı.

ige.jpg

Aşırı sağcı Başbakan Meloni ve Arnavut mevkidaşı Edi Rama tarafından imzalanan anlaşma uyarınca, Afrika’dan Avrupa’ya geçerken uluslararası sularda yakalanan erkekler, talepleri değerlendirilirken merkezde tutulacak. Ayda 3,000 erkeği işleme alabilecek olan program, İtalya’ya götürülecek olan kadınları, çocukları ve savunmasız bireyleri hariç tutuyor.

İtalya’ya iade edilen ilk dört erkekten ikisinin reşit olmadığı ve ikisinin de savunmasız olduğu düşünülüyordu. Geriye kalan 12 kişi ise Roma’daki yargıçlar tarafından, Avrupa Adalet Divanı’nın 4 Ekim tarihli kararını onaylayan bir kararla, kendi ülkelerine sınır dışı edilmeleri halinde şiddet riski altında oldukları değerlendirildi.

Arnavutluk’a yalnızca İtalya’nın “güvenli” olarak sınıflandırdığı 22 ülkeden gelen göçmenler gönderilebiliyor. Bu ülkeler arasında Mısır ve Bangladeş de bulunuyor, ancak AAD, blok dışındaki bir ülkenin tüm toprakları güvenli kabul edilmedikçe güvenli ilan edilemeyeceğine hükmetti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN