Hırvatistan'ın 33 yıllık savaş kurbanları toplu mezarda bulundu

Hırvatistan'ın 33 yıllık savaş kurbanları toplu mezarda bulundu

Eski Yugoslavya'dan ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Hırvatistan'ın sembol haline gelen şehri Vukovar'a yapılan kuşatma sırasında hayatını kaybedenlerin arasında şimdiye kadar bilinmeyen 10 kişinin ceset kalıntıları, 1991 yılında yoğun çatışmalara sahne olan Hırvatistan'ın doğusundaki sınır kasabası yakınlarındaki bir atık sahasında bulundu.

Hırvat yetkililer yaptıkları açıklamada, 1991 yılında şiddetli çatışmaların yaşandığı doğu kasabası Vukovar yakınlarındaki Petrovaçka Dola çöp depolama alanında 10 insan kalıntısının bulunduğunu duyurdu. Duyuruya göre cesetler belediye çöpleri ve hayvan atıkları arasında bulundu.

'90 BİN METREKÜPTEN FAZLA MALZEME VE ATIK ÇIKARILDI'

Cesetlerin bulunduğu alanın ikinci bir mezar olduğu düşünülüyor, yani kurbanlar Petrovaçka Dola'ya nakledilmeden önce muhtemelen başka bir yere gömülmüşler. Hırvat Gazileri Bakanı Tomo Medved ve Başsavcı Ivan Turudic, kazıların bir süredir devam ettiği bölgeyi ziyaret etti.

Bakan Medved, "İki yıl boyunca test kazıları yaptık ve şu ana kadar en az 10 kayıp kişinin kalıntılarını bulduğumuz konuma ulaşmak için 90 bin metreküpten fazla malzeme ve atık çıkardık" dedi. Medved, ön araştırmalara göre, kalıntıların 1992 yılının ilk yarısında, Vukovar'ın Sırp işgali sırasında birincil mezardan Petrovaçka Dola'ya taşındığını da sözlerine ekledi.

"Ölenlerin hangi taraftan olduğuyla öncelikli olarak ilgilenmiyorum. Gerçek şu ki, ilk ön incelemelere göre, Bağımsızlık Savaşı'ndan kalma cesetlerle karşı karşıyayız" diyen Medved, Hırvatistan'ın 1991 yılında verdiği bağımsızlık savaşına atıfta bulundu.

Medved, cesetlerin yanı sıra sivil kıyafetlerin de bulunduğunu sözlerine ekledi. Ancak bunun yanıltıcı olmaması gerektiğini çünkü Vukovar'ın Sırp paramiliter ve Yugoslav Ordusu güçlerinin eline geçmesinden sonra birçok Hırvat savaşçının sivil kıyafetler giydiğini söyledi.

Balkan Insight'ta yer alan habere göre, kalıntılar Zagreb'deki Adli Tıp Enstitüsü'ne gönderilecek ve burada hem kurbanların hem de faillerin kimliklerinin belirlenmesi için analizler yapılacak.

VUKOVAR KUŞATMASI NEDİR?

Vukovar, üç ay boyunca Yugoslav Ordusu ve Sırp paramiliter güçler tarafından kuşatılmış ve kasaba Kasım 1991'de düştükten sonra yüzlerce Hırvat asker ve sivil infaz edilmişti.

Yaklaşık 900 savaşçı Vukovar'ı savunurken hayatını kaybetmiş, kasaba ele geçirildikten sonra da yaklaşık 600 savaşçı daha yaşamını yitirmişti. Kasabaya yönelik şiddetli bombardımanda yaklaşık bin sivil de hayatını kaybetmişti.

Ölen bin 406 kişinin akıbeti ve 391 kişinin kalıntılarının gömüldüğü yer hala bilinmiyor. Hala, savaştan kalan bin 797 faili meçhul vaka bulunuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN