Türk vatandaşları, Schengen vizesi almak için adeta bir çile çekiyor. Başta Almanya olmak üzere Avrupa Birliği ülkelerinin vize verme konusunda giderek daha katılaşması, Türklerin Avrupa'ya seyahat etme hayallerini suya düşürüyor. Almanya'nın vizeleri reddedilenlerin itiraz haklarını askıya almasıyla birlikte, vize süreçleri iyice uzamış ve neredeyse durma noktasına gelmiş durumda. Avrupalı diplomatların "Türkleri vizeyi kolaylaştırırsak, orada kimse kalmaz" şeklindeki açıklamalar yapıyor.
Türkiye son yıllarda vize retleriyle gündeme geliyor. Schengen vize başvurularında red oranları yükselişine devam ediyor. Özellikle Almanya'da vize ret oranları yüzde 26.5'e ulaşırken, vize süreçleri uzamış ve itiraz hakları kısıtlanmış durumda. Avrupa Birliği ülkelerinin, göç endişesiyle vize koşullarını sertleştirdiği ve Türkiye ile imzalanan anlaşmalara aykırı hareket ettiği belirtiliyor.
Türklere vize koşulları iyice sertleştirildi, süreler uzatıldı ve itiraz hakkı da kaldırıldı.
"İTİRAZLARI DİKKATE ALMAYACAĞIZ"
Sözcü'nün haberine göre Almanya, vizeleri reddedilenlerin itirazlarına cevap vermeyeceğini duyurmuştu. İtirazlara cevap vermeme süresi 30 Haziran 2025’e kadar uzatıldı. Almanya’nın dış temsilcilikleri, itirazlarla ilgili hukuki yolun açık olduğunu duyursa da, fiilen dava açılması oldukça zorlu bir yol olarak görülüyor. Çünkü vize işlemleri bekletiliyor ve ancak vizelerin reddinden sonra dava açılması mümkün olduğu için, gerekli tüm süreler kaçırılmış oluyor.
SÖZDE KOLAYLAŞTIRACAKLARDI!
Avrupa Birliği ülkeleri, Türkiye ile imzalanan Geri Kabul Anlaşması’nda söz vermesinin aksine Türklere vizeyi kolaylaştırma yerine zorlaştırırken, bunun en büyük nedeni, "Vize alıp gelenlerin bir çoğunun niyetinin AB’ye ekonomik olarak göç etme“ olarak belirtiliyor.
Çeşitli AB ülkelerinin temsilcileri, özellikle Türklere vizenin açılmasının sınırsız bir göç dalgası yaratabileceğinden endişe ediyor ve "Türklere vizeyi kolaylaştırırsak orada kimse kalmaz. Herkes Avrupa’ya gitmek istiyor" yorumları yapıyor.