Almanya'nın veresiye defterinde dikkat çeken Filistin detayı

Almanya'nın veresiye defterinde dikkat çeken Filistin detayı

İsrail'in Gazze'de sürdürdüğü soykırımın ABD ile birlikte en büyük destekçisi olan Almanya'nın borç defterinde Filistin için dikkat çeken bir detay yer aldı. Almanya Maliye Bakanlığı verilerine göre 2023 sonu itibarıyla 70 ülkenin Almanya'ya 12.2 milyar euro borcu var. Borçlular arasında Almanya'nın devlet olarak tanımadığı Filistin Yönetimi'nin de yer alması dikkat çekti.

Almanya Maliye Bakanlığı'nın verilerine göre, 2023 sonu itibarıyla 70 ülkenin Almanya'ya toplam 12.2 milyar euro borcu bulunuyor. Bu ülkeler arasında Almanya'nın devlet olarak tanımadığı Filistin Yönetimi'nin de yer alması dikkat çekiyor. Almanya'nın, Filistin Yönetimi'ne devlet olarak tanımamasına rağmen borç vermesi tartışmalara yol açtı.

ALMANYA'NIN BORÇ SİLME POLİTİKASI

Almanya, 21. yüzyılın başından bu yana 52 ülkenin toplam 15.8 milyar euro borcunu sildi. Maliye Bakanlığı, bu veriyi aşırı sağcı AfD milletvekili Stephan Brandner'ın soru önergesi üzerine açıkladı. DW Türkçe'nin aktardığına göre, en yüksek borç silme işlemi 4.7 milyar euro ile Irak'a ait. Nijerya'nın 2.4 milyar euro, Kamerun'un ise 1.4 milyar euro borcu yapılan anlaşmalarla silindi.

EN BORÇLU ÜLKELER: MISIR, HİNDİSTAN VE ZİMBABVE

Berlin'e en borçlu ülkeler sıralamasında 1.5 milyar euro ile Mısır başı çekiyor. Onu 1.1 milyar euro ile Hindistan ve 889 milyon dolarlık borç ile Zimbabve takip ediyor. Almanya'nın, ekonomik durumu iyileştirmek ve diğer borçlarının ödenebilmesine olanak sağlamak için bazı alacaklardan vazgeçtiği belirtildi.

BORÇ SİLMENİN GEREKÇELERİ

Açıklamada, borç silmenin gerekçesi olarak, muhatap ülkelerin ekonomik durumlarının iyileşmesine ve diğer borçlarının ödenebilmesine olanak sağlamak için bazı alacaklardan vazgeçildiği ifade edildi. İptal edilen borçlar arasında devletlerle yapılan anlaşmalarla sağlanan kredilerin geri ödemeleri ve genellikle 1980'lerden kalma ticari işletme alacakları bulunuyor.

AFD'Lİ BRANDNER'DAN ELEŞTİRİ

AfD'li Stephan Brandner, borç silme uygulamasını eleştirerek, Almanya'da altyapı yatırımlarına ihtiyaç duyulduğunu ve sıkıntılı altyapının her bir kuruşa ihtiyaç duyduğunu söyledi. Brandner, bazı ülkelerin borçlarının birden fazla kez silindiğine dikkat çekerek, bu durumun "yine bir anlaşma yapılır beklentisiyle daha fazla borçlanmaya yol açtığını" savundu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN