AB'de 'Gazze' krizi büyüyor: Ateşkes çağrısına sadece bir ülke imza atmadı

AB'de 'Gazze' krizi büyüyor: Ateşkes çağrısına sadece bir ülke imza atmadı

Avrupa Birliği'nin tüm ülkeleri, Gazze'de süregelen çatışmalara son verilmesi ve İsrail'in Refah'a yapmayı planladığı saldırıdan vazgeçmesi için nihai bir ateşkes çağrısında bulundu. Macaristan dışındaki 26 üye ülke, yaklaşık 29 bin Filistinlinin yaşamını yitirdiği Gazze'deki insanlık dramına son verilmesi için acil bir çağrıda bulundu. Bu çağrıya karşı çıkan Macaristan'ın dışında kalan ülkeler, İsrail'in Refah'a yönelik planladığı saldırının insani felakete yol açabileceğini vurguladı.

Avrupa Birliği'nin (AB) Gazze'deki şiddet olaylarını sonlandırmak için yaptığı çağrıya, Macaristan hariç tüm ülkelerden destek geldi. AB'nin 26 üyesi, Gazze'de "sürdürülebilir bir ateşkese yol açabilecek acil bir insani duraklama" çağrısı yaptı. Ancak Macaristan'ın itirazı nedeniyle Batı Şeria'daki İsrailli yerleşimcilere yönelik yaptırım planları hayata geçirilemedi.

AB, MACARİSTAN'I İZOLE ETTİ

Pazartesi günü gerçekleşen AB dışişleri bakanları toplantısında, Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto'nun direnişi, her iki konuda da uzlaşmayı engelledi. AB, nadir görülen bir adım olarak, Macaristan'ın itirazlarına rağmen kendi açıklamalarını yayınladı ve Macaristan'ı izole etti.

Budapeşte'nin direnişiyle birlikte, AB'nin Batı Şeria'daki İsrailli yerleşimcilere yönelik yaptırım planları da askıya alındı. Bu planlar, Filistinlilere yönelik artan saldırılar sonrasında gündeme gelmişti. Ancak Macaristan ve Çekya gibi ülkeler, planların Hamas'a uygulanan yaptırımlarla aynı çerçevede hedef alınmasının siyasi açıdan yanıltıcı olabileceği endişesini dile getiriyordu.

AB İÇİNDEKİ GERİLİM ARTTI

Euronews'te yer alan habere göre; Fransa'nın, İsrailli yerleşimcilere yönelik tek taraflı yaptırımlar uygulayarak 28 kişinin Fransa'ya girişini yasaklaması, AB içindeki gerilimi artırdı. Belçika, İrlanda ve İspanya gibi ülkeler ise AB'deki çıkmazın devam etmesi halinde kendi yaptırımlarını uygulamaya hazır olduklarını belirttiler.

AB'nin dış ilişkilerden sorumlu yüksek temsilcisi Josep Borrell, Batı Şeria'daki olayları "terörist eylemler" olarak nitelendirerek, Refah'a yönelik askeri harekat planının felaket boyutunda bir insani krize yol açabileceğini ifade etti.

ORTAK ÇİZGİDE BULUŞMAKTA ZORLUK ÇEKİLİYOR

26 ülkenin, Refah'a yönelik saldırıları durdurma çağrısının yanı sıra AB'nin en üst düzey diplomatı Borrell'in Batı Şeria'daki çatışmalar konusunda ortak bir çizgi belirleme çabalarındaki zorluklar, AB'nin iç dinamiklerine dair bir soru işareti oluşturuyor. Macaristan'ın veto yetkisini kullanarak AB dış politikasını etkileme tehdidi, Avrupa Konseyi'ni Macaristan'ı saf dışı bırakmanın yollarını aramaya zorluyor. Ancak bu durum, AB'nin dış politikadaki karar alma mekanizmasını zorlayarak güçlükler yaratıyor ve ortak bir çizgi belirleme konusunda zorluklar yaşanmasına neden oluyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN