Claude Shannon kimdir neden doodle oldu? İşte Claude Shannon sıradışı hayatı

Claude Shannon kimdir neden doodle oldu? İşte Claude Shannon sıradışı hayatı

Google tarafından Doodle yapılan Claude Shannon kimdir? Claude Shannon neden doodle oldu? Claude Shannon, 100. doğum günü Google tarafından unutulmadı ve özel doodle ile anıldı. Claude Shannon'un 100. doğum gününde gelen doodle herkes tarafından merak konusu oldu. Peki bu kadar öneme sahip olan Claude Shannon kimdir? Claude Shannon nerelidir? İşte ünlü isim hakkında merak ettiğiniz detaylar...

Claude Shannon kimdir? Claude Shannon neden Google tarafından doodle oldu? Claude Elwood Shannon, ABD'li matematikçi, elektronik mühendisi ve kriptografici olarak çalışmalar yaptı. Bilgi kuramının dehası olarak kabul edilmektedir. Peki Claude Shannon Kimdir? Claude Elwood Shannon Google'da doodle oldu. Dev arama motoru Google, bugün (30 Nisan 2016) yine yep yeni bir doodle ile kullanıcılarının karşısına çıktı.

Claude Shannon, ABD’li matematikçi, elektronik mühendisi ve kriptografici, bugün doğumunun 100. yılı. Bu yüzden Google, bu önemli bilim insanını unutmadı ve özel bir doodle hazırladı. İletişimin teorisini matematik sayesinde bulan Claude Elwood Shannon, Boolean cebiri ve ikilik aritmetiğinin de temellerini atmış ve çalışmaları ödülendirilmiştir.

16-04/30/claude-shannons-100th-birthday-57318523440988163-hp.gif

CLAUDE SHANNON KİMDİR?

Claude Elwood Shannon, 30 Nisan 1916 – ö. 24 Şubat 2001, tarihleri arasında yaşamış ABD’li matematikçi, elektronik mühendisi ve kriptograficidir. Bilgi kuramının babası olarak da bilinen Claude Shannon,1932 yılında 16 yaşındayken Michigan Üniversitesi’ne başladı ve 1936’da elektronik mühendisi ve matematikçi olarak çift ana dal ile mezun oldu.

Claude Shannon, 1937’de 21 yaşındayken Massachusetts Institute of Technology’de yüksek lisans tezi olarak yazdığı “Röle ve Anahtarlama Devrelerinin Sembolik Analizleri” adlı çalışmasında elektromanyetik rölelerin Boole cebiri kullanarak basitleştirebileceğini gösterdi. Bu sayede günümüzde kullanılan dijital bilgisayarların yapı taşı olan elektrik anahtarlarının kullanılmasının temelini attı. Makalesine Google Scholar’a göre yaklaşık 28000’de fazla kez atıfta bulunuldu. Ayrıca bu çalışması tüm zamanların en iyi tezi olarak da anılmaktadır. Bu tezinin yayınlanmasından sonra Claude Shannon, 1940’ta Alfred Noble Amerikan Enstitüsü Amerikan Mühendisleri Ödülü’nü aldı.

II. Dünya Savaşı yıllarında Bell Laboratuvarları’na katılan Claude Shannon, yangın-kontrol sistemleri ve kriptografi üzerine çalışmaya başladı. 1943’te İngiliz kriptanalist ve matematikçi Alan Turing ve Turing Makinesi ile tanıştı. Bunun üzerine Turing ile görüşüp çalışmaya başladı.

Son yıllarında Alzheimer hastalığına yakalanan Claude Shannon, son yıllarını bir bakım evinde, gözetim altında yaşayarak geçirdi. 84 yaşında hayata veda etti.

Doğum: 30 Nisan 1916, Petoskey, Michigаn, ABD

Ölüm: 24 Şubаt 2001, Medford, Massachusetts, ABD

Ebeveynleri: Claude Elwood Shannon, Sr., Mabel Wolf Shannоn

Ödüller: IEEE Onur Mаdаlyаѕı, John Fritz Ödülü, Mühendislik Alanında ABD Uluѕal Bilim Madalyası

Eğіtіm: Michigan Ünіversіtesі, Massachusetts Tеknoloji Enѕtitüѕü

Akadеmik Danışman: Vannevar Bush, Frank Lauren Hitchcock

KRİPTOGRAFİ NEDİR?

Kriptografi, gizlilik, kimlik denetimi, bütünlük gibi bilgi güvenliği kavramlarını sağlamak için çalışan matematiksel yöntemler bütünüdür. Bu yöntemler, bir bilginin iletimi esnasında karşılaşılabilecek aktif ya da pasif ataklardan bilgiyi -dolayısıyla bilgi ile beraber bilginin göndericisi ve alıcısını da- koruma amacı güderler.

Bir başka deyişle kriptografi, okunabilir durumdaki bir bilginin istenmeyen taraflarca okunamayacak bir hale dönüştürülmesinde kullanılan tekniklerin tümü olarak da gösterilir.

Claude Shannon kimdir? Claude Shannon neden doodle oldu? Claude Shannon, 100. doğum günü Google tarafından unutulmadı ve özel doodle ile anıldı. Claude Shannon'un 100. doğum gününde gelen doodle herkes tarafından merak konusu oldu. Peki bu kadar öneme sahip olan Claude Shannon kimdir? Claude Shannon nerelidir?

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN