Ne asma yaprağı ne lahana! Bu dolma tencereyle yediriyor: İşte kabak çiçeği dolması tarifi

Ne asma yaprağı ne lahana! Bu dolma tencereyle yediriyor: İşte kabak çiçeği dolması tarifi

Daha önce kabak çiçeği dolması denemiş miydiniz? Cevabınız hayır ise çok şey kaçırmış olabilirsiniz. Bu özel yemeği deneyimlemek, doğanın sunduğu en taze malzemelerle mutfak sanatının buluştuğu bir seremonidir. İşte adım adım bu eşsiz lezzeti evinizde deneyebilmeniz için bir rehber.

Yaz mevsimi, taze ve renkli sebzelerin sofralarımızda yerini aldığı, damak tadımıza yeni lezzetler katma fırsatını bulduğumuz bir zaman. Bu zengin dönemin vazgeçilmezlerinden biri de kabak çiçeği dolmasıdır. Bu özel yemek, Akdeniz ve Ege'nin sahil şeridinde yüzyıllardır yapılagelen bir gelenek. Şimdi size, bu eşsiz dolmanın nasıl yapıldığını adım adım anlatacağız.

Öncelikle, kabak çiçeklerinin nazik dokunuşlarla toplanması gerekiyor. En iyi kabak çiçekleri, sabah erken saatlerde, henüz güneş yükselmeden toplanır. Çiçeklerin tazeliği, dolmanın lezzetini doğrudan etkiler.

MALZEMELER

25 adet kabak çiçeği

1,5 su bardağı pirinç

2 adet orta boy soğan

2 adet domates

¼ demet maydanoz

¼ demet dereotu

3-4 dal taze nane

1 yemek kaşığı salça

1,5 çay bardağı zeytinyağı

Tuz

Karabiber

kabak-cicegi-dolmasi-scaled.jpg

YAPILIŞI

Kabak çiçeği dolmasını yapabilmek için öncelikle uygun bir tencerede küp küp doğradığımız kuru soğanları ve zeytinyağını koyup kavurmaya başlayalım. Soğanlar diriliğini kaybedince yıkayıp süzdürdüğümüz pirinçleri ilave edelim. Pirinçler şeffaflaşıncaya kadar kavurmanız yeterli. Üzerine domates rendesini tuz, karabiber, salçayı ekleyelim ve iç harcımızı ocaktan alalım ve harcımızı soğumaya bırakalım. İç harcımız iyice soğuyunca içine çok ince kıyılmış maydanozu, taze naneyi ve dere otunu ekleyip karıştıralım.

11988128-728xauto.webp

Şimdi de kabak çiçeklerini ayıklayalım. Kabak çiçeğinizi temizlerken ilk olarak yıkayıp kurulamalısınız. Daha sonra sap ve taç yaprak kısımları temizlemelisiniz. Eliniz ile ortasını hafif aralayarak tohum kısmını kopartmalısınız. İç harcımızdan 1 tatlı kaşığı alıp kabak çiçeklerini dolduralım. Çiçeğin üst kısmını katlayıp, katladığımız yer altta kalacak şekilde tencereye (hafif dik) sıralayalım. Kabak çiçeği dolmalarının üzerine kalan zeytinyağını gezdirelim, tuz serpelim. Üzerine 1 su bardağı kadar sıcak su gezdirip pişmeye koyalım. Önce kaynayana kadar orta ateşte, kaynayınca kısık ateşte pişirin. Dolmaların piştiğini sap kısımlarına çatal batırarak anlayabilirsiniz. Pişerken sık sık kontrol etmeli suyu azaldıkça sıcak su ilave etmelisiniz. Tercihe göre kabak çiçeği dolmasını tamamen zeytinyağlı yapmak isterseniz içine domates ve salça eklemeyiniz. İşte kabak çiçeği dolmalarımız hazır.

AFİYET OLSUN...

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN