Alman usulü lahana turşusu! Çıtır çıtır oluyor, kolay bozulmuyor: Bu yöntemi deneyen başka türlü yapmıyor

Alman usulü lahana turşusu! Çıtır çıtır oluyor, kolay bozulmuyor: Bu yöntemi deneyen başka türlü yapmıyor

Lahana turşusu, Avrupa mutfağında özellikle Almanların vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Almanya’da "Sauerkraut" olarak bilinen bu turşu, sadece bir yiyecek değil aynı zamanda kültürel bir miras olarak kabul edilir. Hem sağlık açısından faydaları hem de lezzetiyle dünya mutfağında önemli bir yere sahip olan Alman usulü lahana turşusunu evde yapmanın inceliklerini ve püf noktalarını keşfetmeye hazır mısınız?

Turşu, sofralarımızın vazgeçilmez lezzetlerinden biri. Özellikle lahana turşusu, hem sağlıklı hem de pratik bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor. Ancak Alman usulü lahana turşusu, yani "Sauerkraut", fermente sürecine dayanan eşsiz yapısıyla diğerlerinden ayrılıyor. Bu geleneksel Alman lezzeti, sadece tadı değil, sağlık faydaları ile de dikkat çekiyor.

SAUERKRAUT’UN FERMENTE GÜCÜ

Alman mutfağında önemli bir yere sahip olan Sauerkraut, ince doğranmış lahananın tuzla ovulup, fermente edilmesiyle yapılıyor. Fermente yiyecekler, probiyotikler açısından zengin oldukları için sindirim sistemimize fayda sağlıyor. Özellikle bağırsak sağlığını destekleyen bu doğal probiyotikler, vücudumuzun genel bağışıklık sistemini güçlendiriyor.

MALZEMELER

3 kg beyaz lahana

60 gram kaya tuzu (iyotsuz)

probiyotik-lahana-tursusu-lakto-fermen-9b28-1200x600.jpg

YAPILIŞI

  • Lahanayı ince şeritler halinde doğrayın ve tuz ekleyip geniş bir kabın içinde lahana suyunu bırakan kadar yoğurun.
  • Kaynar suda sterilize ettiğiniz kavanozun içine lahanaları koyup tahta kaşıkla aralarında boşluk kalmayacak şekilde bastırın. Çıkan lahana suyunu da kavanoza ekleyin.
  • Lahanaların üstünü ağırlık yapcak bir seramik ya da cam tabakla kapatın. Bu boyda bir ağırlığınız yoksa benim yaptığım gibi lahanaların üstüne streç film koyup, ufak cam kapaklarla ağırlık sağlayabilirsiniz.
  • Kavanozun üzerini temiz bir tülbentle kaplayıp lastikle sıkıştırın. Hava kilidi olan bir kavanoz kapağınız varsa onu da kullanabilirsiniz.
  • Kavanozun altına ufak bir tepsi koyarak karanlık ve serin bir yerde en az 7 gün turşuyu bekletin. Bekleyen turşuyu 7. günden sonra ara ara kontrol ederek ekşiliği istediğiniz seviyeye gelene kadar bekletebilirsiniz.
  • Hazır olan turşunuzun kapağını kapatıp buzdolabında 4-6 ay kadar muhafaza edip tüketebilirsiniz.

Afiyet olsun!

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN