Alevi nedir, kime denir? Alevilik inançları nelerdir? Alevilik ibadetleri

Alevi nedir, kime denir? Alevilik inançları nelerdir? Alevilik ibadetleri

Çok çeşitli bir toplumda yaşarken din ve ibadet anlayışları da yer almaktadır. Alevilik hakkında merak edilenler araştırılmaya devam ediyor. Bizde Alevilik hakkında merak edilen detayları sizlerle paylaştık. İşte merak edilen konu hakkındaki detaylar…

İslam dininde farklı mezhepler yer almaktadır. Bu mezheplerden bir tanesi de Alevi mezhebidir. İslam'da yer alan 4 halifeden biri olan Hz.Ali'yi diğer 3 halifeden Üstün gören Alevilik mezheplerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Alevi mezhebine inanan kişilere ise Alevi denmektedir. Sünni mezhebinden sonra en çok topluluğa sahip olan mezhep ise Alevilik mezhebidir. Hz Muhammed'in son peygamber olduğuna inanan kişiler Hz. Ali'nin imamlığını kabul eder.

ALEVİLERİN İBADETLERİ NASILDIR?

Türkiye'de en çok bulunan ikinci mezhep Alevilik olurken ibadet şekilleri de merak ediliyor. Alevilik inanışında pek çok Grup yer alırken en çok bilineni ise bektaşilerdir. Alevilik içerisinde yer alan Bektaşilik Alevilik inancının tamamını kapsamaktadır. Aleviler ibadetlerini Cem evlerinde yapmaktadır. 21 gün boyunca oruç tutan Aleviler Kadir Gecesini bağlayan günlerde, Muharrem ayı öncesinde yer alan üç günlük Masumu Parklar orucu olurken 12 günde Muharrem ayında oruç tutmaktadır. Muharrem ayı bittikten sonra da 3 gün Hızır orucu tutulur.

Alevi ibadetleri

Aleviler Cem evlerinde toplanarak toplu halde ibadet yaparlar. Arapçada toplanma anlamına gelen Cem, bir araya gelme anlamı taşımaktadır. Cemevinde ibadet yapılırken birilerinin küs olması durumunda önce bu kişiler barıştırılır. Birbirleri ile karıştırılan kişilerin ardından ibadetler yapılmaktadır. Cem evlerinde ibadetler Dede olan bireyin gözetiminde ve liderliğini de yapılmaktadır. Dede, Alevilerin ibadetini yöneten ve önderlik eden din adamıdır.

Cemevinde yapılan ibadetler Cami gibi bir yerde yapılmamaktadır. Ülkemizde cemevleri genellikle belirli bir ev ya da kiralanan bir dükkan gibi yerlerde bulunmaktadır. Abdestsiz olarak yapılan ibadetlerden bir tanesi de halka namazıdır. Halka şeklinde olan kişiler ilahi ve şarkılar söyleyerek dua ederler. Bu sırada Kimileri kalplerinin üstünde vurarak ibadetlerini gerçekleştirirken kimileride dizlerini döverek ibadet yapmaktadır. Daha sonra herkes secde yaparak durur ve bu sırada Dede dua okur. Duanın ardından kişiler tekrardan dizleri üstüne oturarak ibadetlerine devam eder.

Öne Çıkanlar
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN