Dünyanın asteroid savunması tamam

Dünyanın asteroid savunması tamam

NASA’nın gezegeni korumak adına geliştirdiği Çift Asteroid Yönlendirme Testi (DART) kapsamında insanlık tarihinde ilk defa bir asteroidi doğal yörüngesinden çıkardı. Asteroidi daha hızlı bir yörüngeye iten DART, gök cisminin yönünü değiştirme denemesinde başarılı oldu.

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ve Johns Hopkins Üniversitesi Uygulamalı Fizik Bölümü iş birliği ile yürütülen ve Dünya’ya yakın nesnelere karşı bir ‘gezegen savunma yöntemini’ test etmeyi hedefleyen ilk deney olan Çift Asteroit Yönlendirme Testi (DART) hedefine ulaştı. NASA tarafından yapılan yazılı açıklamada, NASA’nın DART misyonu kapsamında fırlattığı uzay aracının 27 Eylül’de çarptığı Dimorphos adlı asteroidin yörüngesinin değiştiği aktarıldı. NASA, bir dizi uzay ve dünya tabanlı teleskopları kullanarak ölçümler yaptıktan uzay aracının etkisinin Dimorphos’un Didymos çevresindeki yörüngesini 32 dakika değiştirdiğini ve 11 saat 55 dakikalık yörüngeyi 11 saat 23 dakikaya kısalttığını doğruladı.

NASA çarpışmadan önce Dimorphos’un minimum başarılı yörünge periyodu değişimini 73 saniye veya daha fazla olarak tahmin etmişti. Erken veriler, DART’ın bu minimum ölçütü 25 kattan fazla aştığını gösteriyor. NASA Başkanı Bill Nelson yaptığı açıklamada, “Bu görev, NASA’nın Evrenin bize sunduğu her şeye hazır olmaya çalıştığını gösteriyor” ifadelerini kullanarak, NASA’nın Dünya’yı savunmak konusunda ne kadar ciddi olduğunu kanıtladığını belirtti. 330 milyon dolarlık görev, Dünya’nın meteor çarpması sonucu yok olmasını potansiyel olarak engellemek için NASA’nın yedi yıldır geliştirilmekte olduğu gezegeni koruma sisteminin ilk denemesi olarak tarihe geçti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN