Ege ve Akdeniz'e alternatif tatil rotası! Masmavi denizi, şelalesi, buram buram tarih... Giden dönmek istemiyor

Ege ve Akdeniz'e alternatif tatil rotası! Masmavi denizi, şelalesi, buram buram tarih... Giden dönmek istemiyor

Bu kez ne Ege ne de Akdeniz dikkat çekecek. Türkiye'nin en kuzey şehri birbirinden güzel rotalarıyla herkesin aklını başından alıyor. Masmavi denizi, eşsiz şelaleleri ve buram buram tarih kokan yapılarıyla merak uyandırıyor.

Karadeniz Bölgesi'nin ortasında bulunan Sinop Türkiye'nin de en kuzey ucudur. Yaz aylarında turist akınına uğrayan Sinop Ege ve Akdeniz haricinde alternatif tatil rotaları arayan gezginler içinde vazgeçilmez bir rota oluyor. Katmanlı ve tarihsel bir geçmişe sahip olan Sinop M.Ö 7 yüzyılda Miletos kolonisi olarak kuruldu. Stratejik bir konuma sahip olan Sinop Pers İmparatorluğu, Pontus Krallığı ve Roma İmparatorluğu dönemlerinde de farklı yönetimlere tanıklık etmiştir. 1.214 yılına gelindiğinde Selçuklu Türkleri tarafından ele geçirilen Sinop, 20 yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu himayesine alındı.

SİNOP’TA NELER YAPILIR?

Sinop'ta 20 yıl önce keşfedilmiş doğal cennet: Erfelek Tatlıca Şelaleleri

Erfelek Tatlıca Şelaleleri

Erfelek Tatlıca Şelaleleri Tatlıca Köyü yakınlarında bulunan doğal bir güzelliktir. 1997 yılında Erfelek barajına ait yolların yapımı sırasında keşfedilen Şelale Karsu çayı üzerinde konumlanmış olur Erfelek'e 30 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Sinop şehir merkezine 45 kilometre uzaklıkta yer alan şelale 2 kilometre uzunluğundaki vadide birbiri ardına sıralanmış 28 adet farklı boyutlardaki şelaleye yer veriyor.

Karadeniz'in tipik bitki örtüsü ve gür ormanları ile kaplı olan bu bölge doğa yürüyüşleri ve trekking sevenler içinde vazgeçilmez bir gezi rotası olmaktadır. Harika manzaralar eşliğinde sevdiklerinizle birlikte vakit geçirebileceğiniz bu yer piknik yapmak için de eşsiz bir nokta oluyor. Kamp yapılabilecek alanlara sahip olan Erfelek Şelalesi uygun ekipmanlar ile birlikte keyifli bir deneyim sunmaktadır. Şelaleye girişler ücretli olmakla birlikte makul düzeyde tutulmaktadır. Bu ücretler doğa koruma çalışmalarına katkı sağlanmak amacıyla kullanılıyor.

Pervane Medresesi - Gezi Rehberi

Pervane Medresesi

Sinop'ta yer alan tarihi ve kültürel açıdan önemli bir yapı olarak karşımıza çıkan Pervane Medresesi, gezi için ideal bir mekan olmakla birlikte kültürel bir deneyim sağlamaktadır. Selçuklu dönemine ait önemli eserlerden biri olarak karşımıza çıkan medrese 1262 yılında Selçuk veziri Muinüddin Süleyman Pervane tarafından yaptırılmıştır. Kesme taştan yapılmış olan medrese kare plana sahip avlusu ve revakları ile dikkat çekiyor. Avlunun ortasında bir şadırvan bulunurken Detaylara bakıldığında incelikli işçilikte dikkat çekiyor. Taş işçiliği ve mimarisi fotoğrafçılar için harika kareler sunmaktadır. Medya senin yer aldığı çevre tarihi ve turistik çeşitli yapıları da barındırıyor. Sinop Kalesi Sinop Arkeoloji Müzesi gibi tarihi mekanlarla birlikte medreseyi de gezebilirsiniz. Medrese gün boyu açık olmakla birlikte girişlerde ücretsizdir.

Balatlar Kilisesi - Kültür Portalı - Medya Kütüphanesi

Tarihi Balatlar Kilisesi

Sinop'ta görülmesi gereken yerlerin başında gelen Tarihi Balatlar Kilisesi, Sinop'un Ada Mahallesi sınırları içerisinde Yusufoğlu Aralığı’nda bulunan Bizans İmparatorluğu döneminden kalma bir kilisedir. 3062 kilometrelik alanı M.S 660 yılında yapılmış olması ile birlikte dikdörtgen planlı bir Bazilika tarzında işlenmiştir. Anadolu Selçukluları ya da Osmanlı döneminde yerli Hristiyan halka bırakılarak manastıra çevrilen bu kilise Meryem ve baş Melek Mikail'in birlikte anıldığı bir mekandır. 1920'li yıllarda ise ibadetin yanı sıra mezarlık olarak da kullanılan bu Yapı 2010 yılından itibaren Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi sanat tarihi bölümü tarafından sürdürülen kazı çalışmaları ile gün yüzüne çıkarılıyor.

Kilise gün boyu ziyareti açık olmakla birlikte restorasyon çalışmalarının hala devam ettiğini de hatırlatmak gerekiyor. Kiliseyi ziyaret etmek isteyenler ise haftanın her günü ücretsiz olarak ziyaret gerçekleştirebilmektedir.

Sinop Aslantorunlar Etnografya Müzesi | Turkish Museums

Sinop Etnografya Müzesi

Sinop'un kültürel ve tarihi mirasını gözler önüne Seren Sinop Etnografya Müzesi, 2006 yılında ziyarete açıldı. Sinop şehir merkezinde yer alan bu yapı eski bir konak olan Arslan Torun Konağı’na hizmet etmekteydi.18 yüzyıldan kalan bu Yapı Osmanlı dönemi mimarisinin güzel örneklerinden biridir. Ahşap işçiliği ile birlikte taş duvarlarıyla dikkat çeken müze 2 kattan oluşmaktadır. Mutfak, kiler ve ahır gibi bölümler varken üst katta günlük yaşam alanları yer alıyor.

Müzede Sinop ve çevresinde görülen geleneksel yaşam biçimleri, el sanatları ve kültürel mirası yansıtan eserler bulunmaktadır. Sinop'un geçmişten günümüze uzanan en güzel örneklerini Taşıyan bu müze mutfak eşyaları, tarım maliyetleri gibi önemli eserlere de yer veriyor. Haftanın her günü açık olan müze sabah 09.00 ile Akşam 17.00 arasında hizmet vermektedir. Girişler ücretli olsa da uygun tutar da tutulmaktadır. Müze Kart sahipleri ise ücretsiz bir şekilde ziyaret gerçekleştirebiliyor.

Paşa Tabyaları - Gezi Rehberi

Sinop Tarihi Paşa Tabyaları

Sinop'ta görülmesi gereken bir diğer nokta ise Sinop Tarihi Paşa Tabyaları’dır. Osmanlı İmparatorluğu döneminde 19 yüzyılın ortalarında inşa edilen bu yapı Rus donanmasının Karadeniz'e hakim olması ve Sinop'a yönelik olan tehditlere karşı kenti savunmak amacıyla tasarlandı. 1853'te Sinop baskının ardından kentin savunma ihtiyacı bu şekilde karşılanırken askerlerin barınması ve lojistik destek sağlaması amacıyla çeşitli yapılar barındırıyor. Yılın her dönemi açık olan bu yapı özellikle yaz aylarında yoğun bir ilgiyle karşılaşıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN