Baltık Denizi'nde 19'uncu yüzyıla ait lüks bulundu

Baltık Denizi'nde 19'uncu yüzyıla ait lüks  bulundu

Polonyalı dalgıçlar Marek Cacaj ve Pawel Truszynski, Baltık Denizi'nin 190 metre derinliğinde yaptıkları dalışta 19. yüzyıldan kalma iyi korunmuş bir balıkçı teknesi batığına rastladılar ve içinde eski şampanya şişeleri de bulunan lüks eşyalar buldular.

Polonyalı dalgıçlar kısa süre önce yaptıkları bir dalışta, eski bir balıkçı teknesi batığına rastladı. Dalgıçlar Marek Cacaj ve Pawel Truszynski, Baltık Denizi'nin 190 metre derinliğindeki iyi korunmuş 19. yüzyıldan kalma yelkenliyi iki saat boyunca araştırmalarının ardından aldılar: enkazın içinde saklı halde eski şampanya şişeleri bulunuyordu.

Ekibin lideri Tomasz Stachura'ya göre, aralarında şampanya şişelerinin yanı sıra maden suyu şişeleri ve porselen eşyaların da bulunduğu lüks eşyalar, Stockholm'deki kraliyet sofrasına ya da Rus Çarı'nın St. Petersburg'deki mülküne götürülmek üzere yola çıkmıştı.

Artı Gerçek'in Stachura, Associated Press'e (AP) dayandırılan habere göre, ekip tarafından yapılan açıklamada, "40 yıldır dalış yapıyorum ve genellikle bir gemi enkazında bir ya da iki şişe bulduğumuz olur ancak bu kadar çok sayıda şişe keşfetmek benim için bir ilk" denildi.

'ENKAZ MÜKEMMEL KORUNMUŞ'

Batıktaki buluntularda, 19'uncu yüzyılda tıbbi özelliklere sahip olduğuna inanılan maden suyu markası Selters, taştan yapılmış şişelerin üzerine basılmıştı.

Stachura, şampanya markasının hâlâ belirlenemediğini ancak dikkatli bakıldığında bir mantarın üzerinde R harfinin görülebildiğini belirterek, "Bu derinlikte enkaz mükemmel korunmuş durumda, sıcaklık sabit, akıntı yok ve karanlık, bu da enkazı harika bir şekilde koruyor" dedi.

Uzmanların Baltictech ile temasa geçtiğini ve şişelerin içeriği üzerinde laboratuvar testleri yapmak istediklerini belirten Stachura, enkazın araştırılmasında bir sonraki adımlara karar verecek olanların İsveçli yetkililer olduğunu söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN