Duş alırken aklımıza parlak fikirler gelmesi tesadüf değilmiş! Ünlü bilim insanı araştırdı, işte bilimsel açıklaması

Duş alırken aklımıza parlak fikirler gelmesi tesadüf değilmiş! Ünlü bilim insanı araştırdı, işte bilimsel açıklaması

Duş alırken, yürürken ya da bulaşık yıkarken aklımıza parlak fikirler gelmesinin bilimsel açıklaması var. İşte detaylar...

'Duş etkisi', duş almak, yürümek ya da bulaşık yıkamak gibi alelade işlerin zihinde yaratıcılığı tetiklediği ve sorun çözmeyi kolaylaştırdığını anlatan bir terim.

Duş etkisini, Virginia Üniversitesi Corcoran Felsefe Bölümü'nde Yrd. Doç. Zachary Irving araştırdı. Hatta araştırmaları uluslararası sabun ve kozmetik şirketi Lush'ın ilgisini çekince işbirliğine giriştiler. Yrd. Doç. Zachary Irving'in araştırmasına yeni bir boyut katan işbirliğinin amacıysa araştırma teorisini somut deneyime dönüştürmek.

'Önde gelen, hatta ilk zihin gezgini filozof' diye anılan Yrd. Doç. Zachary Irving, karmaşık bilimsel ve felsefi kavramların günlük yaşamı nasıl etkilediğini inceleyen deneysel filozoflardan. Araştırmalarında zihin gezginliğinin ne olduğunu ve önemini irdeliyor.

"GENELDE DİKKAT DAĞINIKLIĞINA ODAKLANDILAR"

Diken'de yer alan habere göre, Yrd. Doç. Zachary Irving, başta, zihin dalgınlığının yanlış tanımlandığını fark etmiş:

"Odaklandıkları şey genelde dikkat dağınıklığıydı. Zihin gezginliği, sorumluluklarla ilgisi olmayan düşünceler diye tanımlanıyordu, farklı deyişle, dikkat dağıtan her şey. Ama bunlar bambaşka kavramlar."

Daha sonra zihin gezginliğinin varsayıldığı gibi bilinçsiz bir hal olmadığını anlıyor Yrd. Doç. Zachary Irving. Çünkü bu serbest çağrışımın, doğal yollarla, kısıtlamalar olmadan gerçekleştiği bilinçli bir hal.

ZİHİN DALGINLIĞI VE DUŞ ETKİSİ

Yrd. Doç. Zachary Irving, "Problem çözmeye odaklanınca o problemle ilgili neyin önemli olduğu hakkındaki düşüncelerinize dalar ve bazen yanılırsınız" diyor ve ekliyor: "Ama zihniniz rastgele gezinirken, normalde görmezden geleceğiniz sıra dışı veya yaratıcı fikirler bulursunuz."

Yrd. Doç. Zachary Irving araştırmanın sonunda, duş almak, yürümek, bulaşık yıkamak gibi alelade işlerdeki zihin dağınıklığının gerçekten de yaratıcılığı tetikleyebileceğini buluyor.

DUŞUN GÜCÜ

Makale yayınlanınca, minimalist ürünleriyle bilinen İngiliz kozmetik ve sabun perakendecisi Lush'ın ürün uzmanları Yrd. Doç. Zachary Irving'e giderek 'Power of the Shower' adlı pazarlama kampanyaları için işbirliği teklif etti.

Felsefi kozmetik alanında önemli rol üstlenen Yrd. Doç. Zachary Irving, 'zihni dağıtan' Lush ürünleriyle bir duş rutini oluşturdu.

Amaç insanları günlük kaygıları ve zorlayıcı düşüncelerinden kopararak rahatlatan ve serbest çağrışım haline ulaştıran bir deneyimdi.

Bu sıra dışı işbirliğiyle, Yrd. Doç. Zachary Irving, laboratuvarda inceleyemediği ama zihin gezintisini anlamak için önemli duygu durumlarını keşfetti.

Yrd. Doç. Zachary Irving, bulgularını herkese açarak insanlarla doğrudan çalışabilmekten memnun: "Bir filozof bu şansı kolay kolay bulamaz. İnsanlar duş alarak felsefemi yaşayabiliyor."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN