Her güne bir kadın cinayeti

Her güne bir kadın cinayeti

Ağustos ayında 31 günde 31 kadın katledildi. Cezaların yeterince caydırıcı olmamasına ve şiddet faillerine yönelik ‘ifadeyi alıp bırak’ tutumuna dikkat çeken hukukçular, yasaların yetersizliğine işaret etti. ‘Kurumsal ihmal’ iddiaları konusunda ise Kadın Dernekleri Federasyonu’ndan ‘Şikayet ettiği halde önlem alınmamış, evine döndüğünde katledilmiş kadınlar var’ açıklaması geldi.

SEDA İNCİRKUŞ

YILIN İLK 240 GÜNÜNDE 280 CİNAYET

Türkiye’de kadına karşı şiddet kronikleşmiş bir hale geldi. İstanbul Sözleşmesi’nin bir gece yarısı imzasıyla yürürlükten kaldırıldı. Kararın bu konudaki zafiyeti derinleştireceği eleştirilerine iktidar kulak tıkadı. 6284 sayılı ‘Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un yeterli olacağı belirtildi. Kadın dernekleri ve hukukçular ise asıl sıkıntının kanunların uygulamasında olduğunu vurguladı. Yıllar içinde konuya ilişkin tartışmalar bitmezken şiddet kurbanı kadın sayısı her geçen gün arttı. Şiddet sonucu yılın ilk 8 ayında en az 280, ağustosta ise 31 kadın katledildi.

'MAHKEMENİN KARARLARI YETERSİZ'

Ağustosta her gün bir kadın cinayetinin yaşanması şiddetin geldiği vahim noktayı bir kez daha gösterirken, sivil toplum örgütleri kanunların uygulamasındaki yetersizliğe dikkat çekti. KARAR’a konuşan Kadın Dernekleri Federasyonu (TFDK) Başkanı Canan Güllü, "Şikayet ettiği halde önlem alınmamış, evine döndüğünde katledilmiş kadınlar var. Uzaklaştırma kararının sadece adı var. Uzaklaştırma kararı çıkarılan erkekler, kadının kapısına kadar geliyor" dedi ve güvenlik görevlilerinin de konu hakkında eğitilmesi gerektiğini belirtti: "Çağırdığınız polis işini prosedür olarak yaparsa şiddet önlenemez." ifadelerini kullandı.

‘KADIN CİNAYETLERİ ÖNLENEMİYOR DEĞİL, ÖNLENMİYOR’

Türkiye’de caydırıcı cezaların etkili şekilde uygulanmamasının bedelini yine kadınlar ödedi. Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu, 1 Ocak 2024 ile 31 Ağustos 2024 tarihleri arasında erkekler tarafından öldürülen kadınlara, "Kadın Cinayetleri 8 Aylık Raporu"nda yer verdi. Rapora göre 8 aylık süreçte 280 kadın, erkek öfkesinin kurbanı oldu. TFDK Başkanı Başkanı Güllü, “Bu iktidarın bir kadın politikası yok. Kadın cinayetleri önlenemiyor değil, önlenmiyor.” dedi.

Canan Güllü, son dönemde birçok kadının, koruma kararı olmasına rağmen öldürüldüğünü hatırlatarak, “Şikâyet ettiği halde önlem alınmamış, evine döndüğünde katledilmiş kadınlar var. Bu iktidarın bir kadın politikası yok. Bu iktidar kadın cinayetlerini önlemek istemiyor. Uzaklaştırma kararının sadece adı var. Hakkında uzaklaştırma kararı çıkarılan erkekler, kadının kapısına kadar geliyor hatta bazısında kapısından içeri girip şiddet uyguluyor.” şeklinde konuştu.

'KOCANDIR, SEVER DE DÖVER DE DİYEN POLİSLER VAR'

Rapora göre, yaşama hakkı insafsızca elinden alınan kadınlardan 105’i ailesindeki, 43’ü boşanma veya ayrılma aşamasında olduğu erkek tarafından öldürüldü. 50 kadının ölümü kayıtlara ‘şüpheli ölüm’ olarak geçti. Kesin olan ise 153 kadının ateşli silahla, 60 kadının kesici aletle öldürüldüğü. Katledilen kadınların 134’ü evli, 73’ü bekardı. 41 kadının medeni durumu bilinmiyor. 162 kadın, en korunaklı yer olması beklenen ‘kendi evinde’, 9 kadın çalıştığı yerde, 82 kadın kamusal alanda katledildi.

Verilerde de görüldüğü üzere kadınlar her an, her yerde tehdit altında olabilir. Bu bağlamda İçişleri Bakanlığı’nın hayata geçirdiği KADES projesinin etkin çalışması için gayret gösterdiklerini belirten Güllü, “Çağırdığınız polis memuru kadına karşı şiddet konusunda bilinçlendirilmezse, işini prosedür olarak yapmaya çalışırsa şiddeti önlenemez. KADES uygulaması iyidir, yaygınlaşmalıdır, her kadının telefonunda olmalıdır. Ancak kolluk, ‘Kocandır, sever de döver de…’ derse biz orada devreye giriyoruz. Bu konuyla ilgili İçişleri Bakanlığını, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığını çok kez aramışlığım var. ‘Sığınma evinde ne yapacak, evinde otursun’ diyebilen polisler var.” diye konuştu.

hergun.jpg

AĞUSTOSTA HER GÜN BİR KADIN CİNAYETİ İŞLENDİ

Son bir aylık süreçte her gün bir kadın cinayeti işlendi, 31 günlük ağustos ayında erkekler tarafından 31 kadın katledildi. 13 kadın aile içindeki, 4 kadın boşanma veya ayrılma aşamasında olduğu erkek eliyle öldürüldü. Katledilen kadınların 2’si şüpheli ölüm olarak kaydedilirken 13’ü ateşli silahla, 8’i kesici aletle hayattan koparıldı. Öldürülen kadınların 13’ü evli, 10’u bekardı. 5’inin ise medeni durumu bilinmiyor. Kadınların 14’ü en güvenli hissetmesi gereken yerde, kendi evinde; 1’i çalıştığı yerde, 12’si kamusal alanda öldürüldü.

Ağustos ayında ortaya çıkan tabloyu değerlendiren Canan Güllü, “Kadın cinayetleri önlenemiyor değil, önlenmiyor. Özellikle her gün 1 kadın cinayetine tekabül eden sayıyı görünce mekanizmaların çalışmadığını ve önlem alınmadığını söyleyebiliriz. Kadın cinayetlerini önlemek isterseniz, 6284 sayılı yasanın gereklerini yaparsınız.” ifadelerini kullandı.

EYLÜLÜN İLK HAFTASINDA 4 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ

Ocak ve ağustos aylarını kapsayan raporda yer almadı ancak eylül ayının ilk 1 haftasında 4 kadın erkekler tarafından öldürüldü. Kadınlardan 3’ü ateşli silahla, 1’i kesici aletle katledildi.

“Şiddetin mağdurunu devlet korumaladır” diyen TKDF Başkanı Canan Güllü, “Biz artık rakam açıklamak istemiyoruz. Hangi kadının daha vahşice öldürüldüğünü görmek istemiyoruz. Önleyici politikalar istiyoruz.” dedi.

ÇALIŞTIĞI FABRİKADA AV TÜFEĞİYLE ÖLDÜRÜLDÜ

Kayseri’de bir fabrikada kadın cinayeti işlendi. Mimarsinan Organize Sanayi Bölgesi’ndeki 5’inci Cadde üzerinde bulunan bir fabrikanın bahçesinde iddiaya göre, Hatice Gül ile erkek arkadaşı M.B. arasında tartışma çıktı. Tartışmanın büyümesi üzerine M.B. yanındaki tüfek ile Hatice Gül’e ateş açtı. M.B. olayın ardından kaçarken, ihbar üzerine bölgeye polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yapılan ilk müdahalede, Hatice Gül’ün yaşamını yitirdiği belirlendi. Kadının cenazesi yapılan incelemenin ardından hastane morguna kaldırıldı. Olayın ardından kaçan M.B’nin yakalanması için çalışma başlatıldı.

İŞ YERİNDE BAŞINDAN VURUP KAÇTI

Sakarya Orta Mahalle’de bulunan Kökçü Sokak’ta meydana gelen olayda, iddiaya göre kimliği belirsiz bir erkek, sokak üzerinde bulunan bir iş merkezinin 2’nci katındaki iş yerinde Sehle Gündüz’ü başından tabancayla vurup kaçtı. Sağlık ve polis ekipleri iş yerine gittiğinde Sehle Gündüz’ü ağır yaralı halde buldu. Sehle Gündüz, sağlık ekibinin olay yerindeki ilk müdahalesi sonrası Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Gündüz’ün durumunun ağır olduğu ve entübe edildiği öğrenildi. Polis, şüphelinin yakalanması için çalışma başlattı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN