Adıyaman’da keşif: Öyle bir şey bulundu ki…

Adıyaman’da keşif: Öyle bir şey bulundu ki…

Adıyaman’ın Gerger ilçesine bağlı Gümüşkaşık köyü sınırlarında, milyonlarca yıl süren doğal süreçlerin sonucunda oluşmuş etkileyici bir mağara, çobanlar tarafından keşfedildi.

Bu mağara, yaklaşık 40 metre uzunluğunda, 20 metre genişliğinde ve 15 metre yüksekliğinde, magnezyum ve kalsiyum karışımı suyun oluşturduğu sarkıt ve dikitlerle dolu bir doğal güzellik sunuyor.

Mağaranın içindeki muhteşem damlataşları gören çevre sakinleri, durumu Adıyaman Müze Müdürlüğü’ne bildirdi. Yetkililer, mağaranın ‘doğal mağara’ olarak tescillenmesi için gerekli incelemelere başladı.

img-2733.jpeg

Giriş kısmı yaklaşık 4x4 metre boyutlarında olan ve geçişin zor olduğu bu mağara, sarkıt ve dikitleriyle dikkat çekiyor. Mağaranın tavanından damlayan su damlacıkları, zamanla tabanda birikerek dikitleri oluştururken, yukarıdan sarkan sarkıtlar da birleşerek etkileyici sütunlar meydana getiriyor. Keşfedilen bu doğal oluşumlar arasında, 3 metre çapında ve 10 metre uzunluğunda bir sütun, büyüklüğü ve estetiğiyle göz alıyor.

img-2734.jpeg

Halen aktif olan su damlacıkları sayesinde sarkıt ve dikit oluşumu devam eden mağara, doğa tutkunları için keşfedilmeyi bekliyor. Adıyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bu alanda gördüğümüz sarkıt ve dikitlerin birleşmesiyle oluşan sütunlar oldukça etkileyici. Kolonun yüksekliği yaklaşık 10 metre, çapı ise 3 metre civarında. Doğaseverlerin bu mağarayı ziyaret etmelerini öneriyoruz; çünkü burası dışarıya göre hem serin hem de sarkıt ve dikitlerin oluşturduğu muhteşem manzarayla dolu,” dedi.

img-2735.jpeg

Mağarayı yetkililere bildiren vatandaş Recep Kılınç ise, “Hayvan otlatırken bir mağaranın girişini fark ettim. İçeri girdiğimde, karşıma çıkan sütunlar beni çok etkiledi. Müze yetkililerine haber verdim ve gelmelerini rica ettim. Onlar da gelip inceledi, teşekkür ediyorum,” şeklinde konuştu.

Bu keşif, Adıyaman’ın doğal güzelliklerine bir yenisini daha eklerken, bölgedeki turizmi de canlandırma potansiyeli taşıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN