Yılda sadece bir kez yapılıyor, aylarca taze kalıyor! Bir ailenin geçim kaynağı: Yurt dışından ve yurt içinden talep yağıyor

Yılda sadece bir kez yapılıyor, aylarca taze kalıyor! Bir ailenin geçim kaynağı: Yurt dışından ve yurt içinden talep yağıyor

Yüzyıllardır Anadolu’nun vazgeçilmez lezzetlerinden olan bu lezzet yılda sadece bir kez yapılıyor, aylarca taze kalıyor. Unutulması için üretim çabalarının sürdüğü bu lezzet şimdilerde bir ailenin geçim kaynağı olurken, yurt dışından ve yurt içinden talep yağıyor…

Niğde'nin Kemerhisar beldesinde köfter üretimiyle tanınan Yazgan ailesi, bu geleneksel tatlıyı yaşatmak ve doğal meyveler ile gelir elde etmek için büyük bir özveriyle çalışıyor. Mehmet Yazgan ve ailesinin 35 dönümlük üzüm bağlarında ürettiği köfterler, hem yurt içinde hem de yurt dışında talep görüyor. Ancak geleneksel yöntemlerle üretilen bu tatlıya olan talebe yetişememek gibi bir sorunla karşılaşıyorlar.

Köfter geleneği, Yazgan ailesinin dedelerinden miras kalan köklü bir kültürü temsil ediyor. Mehmet Yazgan, köfterin üretim sürecinin üzümler belirli bir olgunluğa ulaştıktan sonra başladığını ve 1 aylık sezonu bulunduğunu belirtti. Elde edilen köfterlerin 8 ay raf ömrü olduğunu vurgulayan Yazgan, geleneksel üretim yöntemleri nedeniyle talebe yeterince karşılık veremediklerini ifade etti.

nigdede-kofter-yapimi-1.jpg

GELENEKSEL YÖNTEMLERLE ÜRETİM

Güler Yazgan, köfter yapımının detaylarını paylaşarak sürecin nasıl işlediğini anlattı. Hasat edilen üzümlerden elde edilen şıra, nişasta ve unla kaynatılarak kıvamına getirilir. Bu karışıma ceviz eklendikten sonra, köfterler güneşte kurutulur. Yazgan, bu sürecin geleneksel yöntemlerle yapıldığını ve köfter ile pekmezin her zaman üretildiğini belirtti.

nigdede-kofter-yapimi-2.jpg

KİLOSU 250-300 TL ARASINDA DEĞİŞİYOR

Köfterler, içindeki malzemeye göre kilogram başına 250-300 TL arasında bir fiyata satılmaktadır. Hem yurt içi hem de yurt dışından gelen alıcılar, bu geleneksel tatlıya büyük ilgi gösteriyor.

nigdede-kofter-yapimi-3.jpg

HEM ÜRETİM SÜRSÜN HEM DE GENİŞ KİTLELERE ULAŞSIN İSTİYORLAR

Yazgan ailesinin amacı, geleneksel köfter üretimini sürdürmek ve bu doğal tatlıyı daha geniş bir kitleye tanıtmaktır. Geleneksel üretim yöntemleriyle hazırlanan köfterlerin katkısız ve doğal olduğuna dikkat çeken Mehmet Yazgan, çocuklara sağlıklı ve doğal tatlar sunmanın önemini vurguladı.

nigdede-kofter-yapimi-4.jpg

Niğde’nin Kemerhisar beldesindeki Yazgan ailesi, köfter üretimindeki bu geleneksel mirası yaşatmak için büyük bir çaba gösteriyor ve bu süreçte doğal ürünlerle hem geleneği koruyor hem de ekonomik kazanç sağlıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN