Zammı beğenmediği için işten çıkarılan çalışan soluğu mahkemede aldı: AYM'den emsal karar

Zammı beğenmediği için işten çıkarılan çalışan soluğu mahkemede aldı: AYM'den emsal karar

Anayasa Mahkemesi (AYM), maaş zammına gösterdiği tepkiyi bir e-posta ile ifade eden işçinin, işten çıkarılmasına karar veren yerel mahkemenin kararını bozdu. AYM, işçinin ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmederek, işverenin manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

Serap Aslan A. isimli işçi, kendisine yapılan maaş zammını yetersiz bularak, iş yerindeki yöneticilere "Merhabalar, bana verilen zam oranını zarf içinde insan kaynaklarına iade ediyorum. Bu oranı kim ya da kimler belirlediyse aralarında paylaşsınlar, bilgilerinize." şeklinde bir e-posta gönderdi. Bu durum üzerine işveren, işçiyi işten çıkardı. İşçi ise, kıdem ve ihbar tazminatı talebiyle mahkemeye başvurdu. Yerel mahkeme, işçinin e-postasının işverenin onur ve saygınlığına zarar verdiğini gerekçe göstererek işvereni haklı bulmuştu.

AYM KARARI

Ancak AYM, yerel mahkemenin kararını bozarak, işçinin ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetti. AYM, işçinin e-postasının, işveren veya işveren vekillerinin onur ve saygınlığına zarar verecek nitelikte olmadığını belirterek, işçinin sadece maaş zammına yönelik bir eleştiri ifade ettiğini vurguladı.

Bu karar, iş hayatında ifade özgürlüğünün önemini bir kez daha ortaya koydu. İşçilerin, çalışma koşulları hakkında düşüncelerini özgürce ifade etme hakları olduğunun altı çizildi. Aynı zamanda, işverenlerin işçilerin bu haklarına saygı göstermeleri gerektiği vurgulandı.

Avukatlar, AYM'nin kararının iş hukuku alanında önemli bir dönüm noktası olduğunu belirtti.

EMSAL TEŞKİL EDECEK

Uzmanlara göre, AYM'nin bu kararı, iş hayatında daha adil bir ortamın oluşmasına katkı sağlayacak. İşçilerin haklarının daha iyi korunması ve işverenlerin işçilerle daha saygılı ilişkiler kurması için bu kararın emsal teşkil etmesi bekleniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN