Coğrafi işaret tescili bulunuyor yazın toplanıp kışın satılıyor. Üzerindeki deseninden kokusuna tadından dayanıklılığına kadar her konuda benzerlerine kafa tutuyor şehrin ünlü lezzeti olarak biliniyor. Hasadı tamamlandı satış için gün sayıyor.
Manisa denildiğinde akla birçok farklı lezzet geliyor. Kırkağaç Kaymakamlığı, Kırkağaç Belediyesi, Kırkağaç Ziraat Odası Başkanlığı ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün ortaklaşa düzenlemiş olduğu proje ile birlikte 2008 yılında coğrafi işaret tescili alan patentli Kırkağaç kavunu %70'lik bölümü askılardaki yerini aldı. Deseni, kokusu, araması ve dayanıklılığı ile bilinen kavun ilçe ekonomisine de büyük katkı sağlıyor. 10.000 dekarlık alanda ekimi yapılan Kırkağaç kavunun da bu yıl 30.000 ton rekolte bekleniyor.
TAŞIMASINA ÖZEN GÖSTERİLİYOR
Kırkağaç Ziraat Odası Başkanı Emin Özarı, Kırkağaç kavunlarının tarladan toplandığını söyledi. Kış aylarında satışa çıkarılmak üzere depolara sırıklarla asılan Kırkağaç kavunlarının tarladan toplanıp depolara taşınmasının son derece önemli olduğunu belirtti. Ürünlerin zarar görmemesi için battaniyeler ve yorganların römorkların kenarına sarılması ile taşındığını belirten Özarı, zarar görmesinin çürümeye neden olabileceğini söyledi. Özarı, “Çünkü nakliyesi sırasında alacağı bir zarar depoda çürümelerine neden olacaktır. Bu depolar sıradan bir depo değil. Bu depoların içinde klimalar, havalandırma sistemleri, pervaneler ve ısıtma sistemleri var. Isının sabit bir derecede tutulması gerekiyor. Ben hem çiftçilerimize hem de üreticilerimize hayırlı olmasını diliyorum" dedi.
TARLADAN SOFRAYA YOLCULUK BAŞLADI
Kokusu ve aramasıyla farklı bir lezzet sunan Kırkağaç kavunu bin bir emekle toplanıyor. Kırkağaç kavununun işlem sürecini anlatan Özarı," Kolay değil! Ek, çapala, yetiştir, büyüt, büyüttüklerini kes, arabaya sar, tekrar eve getir, evde bunları tek tek iple, sırıklara as, ondan sonrada alıcı bekle. Yani zorlu bir süreç. Bir kavun sofralara gidiyor ama bin bir emekle oluyor." sözlerini dile getirdi.
Kırkağaç'ta uzun yıllardır çiftçilik yapan Mehmet Sarıaslan, 40 yıldır kavun ekimi yaptığını belirtti. Kendi özel tohumu ile üretim yaptığını söyleyen Sarıaslan, nesli tükenmesin diye devam ettirdiklerinin de altını çizdi. Kavunların hasadının yapılması ile birlikte asıldığını dile getiren Sarıaslan, kışlık kavunların zarar almamasının son derece önemli olduğunu belirtti. Hasar alan ürünlerde çürüme olabileceğini belirten Sarıaslan, çok zahmetli bir iş olduğunu belirterek yeni yılın tüm çiftçilere hayırlı olmasını diledi.