Denizli’de yaşayan karpuz üreticisi Mehmet Özdemir, bin bir emekle ürettiği karpuzları satamayınca farklı çözüm arayışlarına girdi. Karpuzu en iyi şekilde değerlendirmek isteyen Mehmet Özdemir öyle bir şey yaptı ki, hem karpuzları değerlendirdi hem de şifa kaynağı üretti…
Denizli'nin Beyağaç ilçesinde, geçmişte festivallerle anılan Beyağaç Karpuzu, uzun bir aradan sonra yeniden üretilmeye başlandı. Çiftçi Mehmet Özdemir, ilçe halkından topladığı tohumlarla 2022 yılında bu meşhur karpuzu tarlalarına ekti. Dış yüzeyi beyaz, içi kırmızı olan bu karpuzlar, tadı ve aromasıyla diğerlerinden farklılık gösteriyor.
KARPUZ FİYATLARI DÜŞTÜ ÇÖZÜM ARAYIŞLARI BAŞLADI
Mehmet Özdemir, tarlasındaki Beyağaç Karpuzu fiyatlarının toptan 7 TL’den 1 TL’ye düşmesiyle, satmaktan vazgeçti. Yıllarca emek verdiği karpuzların heba olmaması için bir çözüm arayışına girdi. Özdemir, karpuzdan pekmez üretme kararı aldı.
KARPUZDAN PEKMEZ ÜRETİM SÜRECİ
Her sabah tarlasına giderek karpuz toplayan Özdemir, karpuzları yıkadıktan sonra kabuklarını soyup ezerek karpuz suyu elde ediyor. Bu su, odun ateşinde bakır kazanlarda yaklaşık sekiz saat kaynatılarak karpuz pekmezi haline getiriliyor. Yaklaşık 20 kilogram karpuz suyundan 1 kilogram pekmez elde ediliyor.
ORGANİK KARPUZ PEKMEZİNİN FAYDALARI
Mehmet Özdemir, "Karpuz pekmezinin tadı, aroması üzüm pekmezine göre çok farklı ve daha güzel. Kış aylarında insanların sağlıklarını koruması ve enerjik kalması için tamamen organik ürettiğim karpuz pekmezinin tadına bakmaya davet ediyorum" dedi. Bu yeni ürün, hem yerel halk hem de pekmez severler için önemli bir alternatif sunuyor.